Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskaren Salvatore bor på den italienska ön Lampedusa och märker tydligt av hur en ny migrantvåg sveper över Medelhavet. Hör honom berätta.

Larmet från Medelhavet: EU låter migranterna dö

Publicerad

Över 31 000 migranter – fyra gånger fler än under samma period i fjol – har anlänt till Italien i år. Samtidigt dör fler människor på tröskeln till Europa än på sex år.

På tredje försöket lyckas 17-årige Mubarak ta sig över Medelhavet.

Första gången tappar hans sällskap bort sig i hård sjögång och tvingas återvända till Libyen. Andra gången slits den överlastade båtens skrov sönder. Små barn och gravida kvinnor faller i vattnet.

– Tre människor dog den dagen, säger Mubarak, ursprungligen från västafrikanska Guinea, till hjälporganisationen SOS Méditerranée.

Libyens kustbevakning hittar vraket och skickar tillbaka de drygt 130 migranterna till landets fängelseliknande interneringsläger. I mars 2021, under tredje försöket att nå Europa, plockas Mubarak upp av norska räddningsfartyget Ocean Viking, chartrat av SOS Méditerranée.

Väljer död på havet

– De vi räddar är ofta inne på fjärde, femte, sjätte försöket att fly från Libyen. Historierna de berättar är horribla. ”Mellan att varje dag dö mentalt i Libyen och att dö en enda gång i havet väljer jag havet”, säger de, berättar organisationens talesperson Francesco Creazzo.

Under en enda dag nyligen anlände 26 migrantbåtar till ön Lampedusa. I en anläggning byggd för 400 nyanlända trängs 3 000 människor. Under vår och sommar beräknas allt fler ge sig ut på havet.

Nödläge i Italien

Hittills i år har fler än 500 människor, varav runt 50 barn, dött på Medelhavet, enligt FN:s migrationsorgan IOM, parallellt med fler rapporter om försenade statliga räddningsinsatser och hjälporganisationer som hindras rädda liv.

Italiens högerregering har utlyst nationellt nödläge och infört lagar som många menar försvårar räddningsinsatser.

– Vårt jobb är att rädda dem. Det är inte förhandlingsbart. Sedan sex, sju år har Europa bestämt att migranter inte ska räddas, att de ska lämnas att dö i havet eller skickas tillbaka till helvetet i Libyen, säger Francesco Creazzo.

Han syftar på samarbetet som EU 2016 inledde med Libyen, i korthet innebär det att ansvaret för patrulleringen av Medelhavet ligger på Libyens kustbevakning – till stora delar med EU-pengar.

Kustbevakningen har beskyllts för att skjuta skarpt mot både migranter och räddningsfartyg. Landet anklagas för omänskliga förhållanden i flyktinglägren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.