Migrationskris igen – EU letar lösning

Uppdaterad
Publicerad

När migrationsströmmarna växer på nytt samlas EU-länderna återigen till krismöten i Bryssel.

– Det är inte läge att köra solo, vädjar Grekland i nya maningar om avlastning från övriga länder.

Antalet nyanlända migranter och asylsökande har ökat kraftigt, både över centrala Medelhavet och andra rutter i Europa. Det har lett till hårt tryck på olika mottagningar i länder som Österrike och Belgien och rejält gnissel mellan Italien och Frankrike efter gräl om omhändertagandet av alla som plockats upp till havs.

Därför samlas nu EU-ländernas migrationsministrar till ett nödmöte på fredagseftermiddagen. På agendan ligger en krisplan som EU-kommissionen lade fram så sent som i måndags, med 20 punkter på snabba åtgärder.

– Vi kan inte hantera det här båt för båt utan vi måste hitta en långsiktig lösning för att hitta både solidaritet och ansvarstagande framöver, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på väg in till mötet.

Flyktingbåtar

Tvisten mellan Italien och Frankrike har lett till en inflammerad diskussion om de räddningsfartyg som finns på plats i Medelhavet för att hjälpa migranter och flyktingar som placerats till havs av flyktingsmugglare, ofta i knappt sjövärdiga båtar.

Italien vill se tuffare tag mot räddningsorganisationerna, exempelvis i form av en ”uppförandekod”. Både kommissionen och den svenska regeringen konstaterar samtidigt att det egentligen inte är en EU-fråga att diskutera internationell sjörätt, men att det är bra att frågan lyfts.

– Det är en extra utmaning med de här frivillig-båtarna, som naturligtvis räddar människoliv, men som man också kan befara gör det mer attraktivt att söka sig till sjörutten. I värsta fall riskerar de att attrahera människor att söka en farlig flyktväg, säger Malmer Stenergards statssekreterare Anders Hall i samband med ett möte i riksdagens EU-nämnd på fredagen.

”Måste ta itu med problemet”

EU-kommissionär Ylva Johansson (S) är inne på att det har skett en förändring kring de som söker sig till Europa via rutter över havet, och att det är ett växande problem som EU och regeringen måste ta itu med. 

– Den stora ökningen är att det är människor som kommer som inte behöver ett internationellt skydd. Det här är människor som vill komma för att söka ett jobb och det är de välkomna att göra, men inte den här vägen, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.

EU:s krisplan

EU-kommissionen har lagt fram en akut handlingsplan för att möta migrant- och flyktingsituationen på centrala Medelhavet. Enligt kommissionen har i år fler än 90 000 anlänt den vägen – 50 procent fler än i fjol.

Handlingsplanen har tre huvudlinjer:

  • stärka samarbetet med (icke-europeiska) partnerländer och internationella organisationer  
  •  en mer samordnad inställning till hjälp- och räddningsinsatser  
  • förstärkt införande av den frivilliga solidaritetsmekanismen (där EU:s medlemsländer hjälper varandra) och en gemensam ”vägkarta” för att kunna anta EU:s föreslagna asyl- och migrationspakt

De 20 punkterna i handlingsplanen lades fram för EU:s inrikes- och justitieministrar vid ett möte i Bryssel på fredagen.

Källa: EU-kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.