Tunisien förklarar krig mot terrorn

Uppdaterad
Publicerad

Tunisien ska föra ett ”skoningslöst krig mot terrorismen” säger landets president. Attacken mot Bardomuseet i Tunis krävde 23 människoliv, varav de flesta var utländska turister. Attentatsmännen uppges nu också vara identifierade.

– Jag vill att det tunisiska folket ska förstå att vi befinner oss i krig mot terrorn och att dessa barbariska minoriteter inte skrämmer oss. Vi ska bekämpa dem skoningslöst till vårt sista andetag, sade Beij Caid Essebsi efter att ha besökt några av de drygt 40 skadade på ett sjukhus i Tunis, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De två attentatsmännen öppnade eld när en grupp turister klev av en buss utanför museet, som ligger intill det tungt bevakade parlamentet.

Terrorattacken i Tunis

– De öppnade eld mot turisterna när de gick av bussen. Jag kunde inte se något förutom blodet och de döda, berättar busschauffören enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många utländska turister

Besökarna flydde sedan i panik in i museet, där attentatsmännen tog gisslan.

– Jag kröp ihop med armarna över huvudet, men jag blev skjuten i örat, handen och nacken, berättar en japansk turist som överlevde attacken för tv-kanalen NHK.

Dödsoffren uppges vara turister från Japan, Italien, Colombia, Australien, Frankrike, Polen och Spanien, samt en tunisisk busschaufför och en polis. Attentatsmännen sköts ihjäl av polis, som nu söker efter eventuella medhjälpare. Ingen grupp har än så länge tagit på sig ansvaret för dådet.

Enligt premiärminister Habib Essid har de två män som låg bakom attacken mot Bardomuseet i Tunis identifierats. Enligt Essid är männen ”troligtvis” tunisier och kan ha haft två till tre medhjälpare. Ingen grupp har tagit på sig skulden för dådet, uppger nyhetsbyrån AFP.

Tusentals tunisier samlades i går kväll utanför museet med tända ljus för att uttrycka sin sorg och vrede. Dådet ses som ett dråpslag mot landets viktiga turistnäring.

Framgångsexempel

”Dagens blodiga attack riktade sig inte bara mot turister och tunisier, men även mot det toleranta och fria samhälle som tunisierna har kämpat för att bygga upp under de senaste fyra åren”, säger Eric Goldstein på människorättsgruppen Human Rights Watch i ett uttalande.

Tunisien har lyfts fram som ett framgångsexempel för den så kallade arabiska våren. Landet har sedan upproret genomfört flera fria val. Samtidigt har 3 000 tunisier enligt myndigheterna rest till Irak, Syrien och grannlandet Libyen för att strida med jihadistgrupper, bland andra Islamiska staten.

Många attacker

Landets polis och militär har varit måltavla för ett otal attacker från militanta islamister under de senaste åren. Men gårdagens attentat är enligt Reuters det värsta som drabbar utländska turister sedan en självmordsbombare från al-Qaida dödade 21 människor i en synagoga på ön Djerba 2002.

FN-chefen Ban Ki-Moon och säkerhetsrådet fördömer dådet och säger att ingen ”terrorattack kan få Tunisiens väg mot demokrati, utveckling och ekonomisk återhämtning att backa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattacken i Tunis

Mer i ämnet