Trädgårdsfest med över 100 inbjudna
Över 100 personer bjöds in till en tillställning i premiärministerns trädgård på 10 Downing Street den 20 maj 2020, då det var tillåtet att träffa en person ur ett annat hushåll, om man höll sig utomhus och på två meters avstånd från varandra. Boris Johnson själv deltog på ”ta med din egen alkohol-eventet”, vilket han nu ber om ursäkt för. Han hävdar samtidigt att han trodde att det var en jobbtillställning, vilket kritiker avfärdar. Bland annat Labour kräver hans avgång.
Avskedsfester dagen före prins Philips begravning
Den 16 april 2021 samlades omkring 30 rådgivare och tjänstemän för att tacka av Johnsons kommunikationschef, James Slack, samt en av premiärministerns personliga fotografer. Medarbetare ska ha skickats iväg till affären för att fylla en resväska med vin, premiärministerns sons gunga ska ha gungats sönder och det ska ha dansats till sent på natten.
Avskedsfesterna hölls dagen före drottning Elizabeths make prins Philips begravning, då både hårda restriktioner och landssorg gällde. Drottningen satt helt ensam i kyrkan när hennes man begravdes, och Johnsons regering har bett om ursäkt efter att uppgifter om festerna läckt ut i brittisk press. Johnson ska inte ha varit med på avskedsfesterna, men hans stöd bland väljare har likväl påverkats.
Vinfredagar
Boris Johnson ska regelbundet ha deltagit på ”vinfredagar” under pandemin, rapporterar tidningen Daily Mirror. Evenemanget ska ha varit en stående punkt i en digital kalender som delades av omkring 50 anställda och en vinkyl ska ha köpts in till kontoret för ändamålet.
Avgångskrav efter avslöjandena
Tonen har hårdnat inom Johnsons egna parti efter avslöjandena. Ett dussintal partiledamöter, som tillsattes 2019, träffades till exempel i januari 2022 för att diskutera Johnsons politiska framtid. Mötet, som benämns som ”Pork pie putsch”, har fått stor uppmärksamhet i brittiska medier. För att Johnson ska ställas inför ett misstroendevetum krävs det att 54 ministrar skickar in hemliga brev till parlamentet, och efter mötet uppges 20 brev ha skissats på eller skickats in, rapporterar The Guardian.
Dessutom säger Johnsons tidigare medarbetare Dominic Cummings att han är villig att under ed säga att premiärministern avråddes från att gå på trädgårdsfesten i maj 2020, enligt nyhetsbyrån AP.
Rapport publicerad
Utredningen om festskandalerna på 10 Downing Street publicerades den 31 januari på den brittiska regeringens hemsida. Boris Johnson bad samma dag om ursäkt vid ett anförande i underhuset. De omtalade festerna pekas i rapporten ut som omdömeslösa och beskrivs som ett ”allvarligt misslyckande”.
Polisutredning inleddes
Polisutredningen kring de påstådda festerna kan ta flera månader. Polisen har meddelat att 300 bilder och 500 dokument är en del av materialet i utredningen. Bland annat utreds en fest som ska ägt rum i Johnsons bostad i november 2020.
Böter ufärdas
I en första runda utfärdade brittisk polis 20 böter med anledning av de kritiserade festerna. Därefter växte antalet, och i april straffades även Boris Johnson själv med böter. Han blev då den första brittiska premiärministern någonsin att ertappas med lagbrott under sin tid vid makten.
Premiärministern valde att be om ursäkt och betala böterna – men meddelade samtidigt att han inte hade några planer på att avgå.
Partygate-rapport överlämnad
Den 25 maj tar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson emot den rapport som utrett festligheterna. Rapporten slår bland annat fast att Johnsons regering brustit i ledarskap och att det funnits en kultur av att bryta regler. Strax efter att rapporten publicerades bad Boris Johnson om ursäkt till det brittiska folket och ledamöterna i underhuset.
– Jag tar fullt ansvar för allt som hände under mitt befäl, säger han.
Johnson ställs inför misstroendeomröstning
Måndagen den 6 juni ställdes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför en misstroendeomröstning. Beskedet om omröstningen kom efter att Johnson under en lång tid varit under hård press efter festavslöjandena.
Omröstningen slutade med att Boris Johnson sitter kvar på sin post efter att 211 ledamöten röstat för och 148 mot. Det innebär att 59 procent av ledamöterna har fortsatt förtroende för honom.