Amerikanska myndigheter kämpar mot klockan för att hitta en civil undervattensfarkost som försvann i söndags, när den var på väg till vraket av Titanic. Den amerikanska kustbevakningen uppger för BBC att ubåten tappade kontakten med ytan på söndagen – ungefär en timme och 45 minuter in i dyket.
Även den kanadensiska kustbevakningen hjälper till att söka efter ubåten. Enligt amerikanska kustbevakningen har ungefär 25 000 kvadratkilometer havsyta sökts igenom, och de har nu börjar söka djupare ner.
Frankrike kommer också skicka ett skepp som är utrustat med ett mindre djuphavsfartyg, rapporterar Reuters.
”Det ser osäkert ut”
Under måndagen sattes omfattande militära insatser in för att hitta ubåten och på tisdag morgon var att kustbevakningens räddningsplan var nationens mest eftersökta plan.
Men enligt analytiker Thomas Shugart kan insatserna vara förgäves.
– Jag måste säga att det just nu ser mycket osäkert ut, med tanke på att de inte har hörts av på så länge, säger han till CNN.
”Gör allt”
Ubåten ägs av ett privat företag. Enligt företaget ska de ha blivit erbjudna hjälp av flera statliga myndigheter och djuphavsföretag för att få kontakt med ubåten.
– Vi gör allt för att vår besättning ska kunna återvända på ett säkert sätt, säger en representant till BBC på måndagen.
Enligt företaget kan ubåten hålla fem personer vid liv i 96 timmar. Enligt Admiral John Mauger från kursbevakningen räknade man på måndag kväll med att ubåten hade mellan 70 till 96 timmars syre kvar i båten.
En av de saknade är en brittisk miljardär och äventyrare som tidigare rest till rymden och innehar tre Guinness-rekord.
Inte första gången ubåten är vilse
Ubåtsdyk till vraket – inklusive ned- och uppstigning, uppges ta cirka åtta timmar och kosta 250 000 US-dollar, motsvarande ungefär 2,7 miljoner kronor.
Den ubåt som nu är försvunnen har dessutom åkt vilse tidigare. CBS korrespondent David Pouge reste med samma ubåt till Titanics vrak förra året och ”åkte vilse i två timmar”.
Enligt Pogue finns inget GPS-system utan farkosten guidas genom kommunikationssystem – som då slutade fungera.
BBC rapporterar att ubåten antagligen antingen har fastnat på havets botten eller flyter på ytan, men att båda alternativen innebär att den kommer att vara otroligt svår att hitta.
Enligt en uppgift till The Guardian tog det åtta timmar för företaget att rapportera försvinnandet till den amerikanska kustbevakningen. Nu säger O ceangate expeditions att de är ”djupt tacksamma” för all assistans de fått med att söka efter ubåten.
Så ser resenärernas färdschema ut:
En tidigare version av reseschemat publicerades på det privata företagets hemsida. Det är inte längre tillgängligt men har verifierats av CNN.
Dag 1:
Dykarna anländer till St Johns vid Newfoundland. Här möter de expeditionens besättning och går ombord på fartyget som ska ta dem till Titanics vrakplats. Polar Prince var det stödfartyg som transporterat besättningen för det aktuella uppdraget.
Dag 2:
Fartyget fortsätter ut till dykplatsen i Nordatlanten. Expeditionsledaren går igenom säkerhetsinformation och dyklogistik. Vetenskapsteam och innehållsexperter hjälper dykarna att förbereda sig på vad de kan komma att upptäcka under dyktillfället.
Dag 3-7:
Dykningen inleds – efter bedömning av rådande havsförhållanden. Sista dykkontroller genomförs innan besättningsmedlemmarna går ombord ubåten Titan-submersible. De som inte dyker den första dagen kommer involveras i andra områden av dykverksamheten, som att köra jollen, assistera expeditionschefen och samla in media.
För de som är ombord på Titan tar nedstigningen ungefär två timmar. Besättningsmedlemmarna ska hjälpa piloten med kommunikation och spårning. De ska även ta anteckningar kring vad som bevittnas utanför utsiktsplatsen till vetenskapsteamet. Eller titta på en film och äta lunch.
”Snart kommer du ner på djupet, och efter en stunds navigering över havsbotten och skräpfältet ser du äntligen det du har väntat på: RMS Titanic,” skriver organisationen på sin hemsida.
Dag 8:
Fartyget gör den cirka 61 mil långa resan tillbaka till St Johns.
Källa: CNN.