Foto: TT

Turkiet censurerar Charlie Hebdo

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk domstol har beslutat att delar av de sajter som publicerat framsidan på senaste numret av Charlie Hebdo ska censureras. Nyligen marscherade landets premiärminister Ahmet Davutoglu till stöd för tidningen.

Davutoglu var en av över 40 stats- och regeringschefer som deltog i den stora marschen i Paris till stöd för yttrandefriheten och mot terrordåden, men nu har alltså en domstol beslutat att blockera tillgängligheten till webbsidor som publicerar framsidan av senaste numret av Charlie Hebdo.

”Det har beslutats att tillgången till de relevanta delar av internetsidor som publicerar Charlie Hebdos omslag i dag kommer att blockeras”, skriver nyhetsbyrån Anatolia.

Terrordåd mot fransk tidning

Dagstidningen Cumhuriyet var en av få internationella tidningar som fick rättigheter att publicera bilder ur Charlie Hebdo av tidskriftens ledning. Enligt AFP fanns ett tiotal poliser och vattenkanoner placerade utanför redaktionen.

Stärkt kontroll

Förra året skärpte Turkiets regering kontrollen över internet. President Recep Tayyip Erdogan undertecknade en ny lag som gör det möjligt för telemyndigheten TIB, som leds av en före detta underrättelsechef, att blockera sajter om det bedöms nödvändigt för ”rikets säkerhet, upprättandet av allmän ordning och för att förhindra brott”.

Beslutet ledde till protester. Kritiker hävdade att det var regeringens sätt att dölja en korruptionsskandal.

Under förra året blockerade Turkiet Youtube för sina medborgare efter det att material läckt till videosajten som bland annat innehöll samtal där regeringen och armén diskuterar att gå in militärt i Syrien.

Starka reaktioner

Irans regim fördömer publiceringen och anser den ”förolämpande”. Omslagsbilden ”provocerar muslimer och sårar deras känslor. . . Det skulle kunna underblåsa den onda cirkeln av extremism”, säger utrikesdepartementets talesperson Marzieh Afkham.

I Egypten har stormuftin Shawki Ibrahim Abd al-Karim Allam varnat för publiceringen. Han anser att de är rasistiska och kommer att uppröra muslimer i hela världen.

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) meddelar via sin radiostation al-Bayan att onsdagens publicering av nya profetkarikatyrer är en ”extremt dum” handling som ”förolämpar profeten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet