• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi förtjänar större respekt”, säger Akif Çağatay Kılıç, ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott enligt The Guardian. Foto: Creative Commons

Turkiet: Vi kan förhindra Sveriges Nato-inträde i ett år

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland hoppas att de turkiska Nato-knutarna ska lösas upp innan toppmötet i Madrid om två veckor.

Men Turkiet verkar tvärtom inte ha särskilt bråttom.

– Vi är beredda att förhindra deras medlemskap så länge som ett år ifall det krävs, säger Akif Çağatay Kılıç, ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott, enligt The Guardian.

Den 29-30 juni håller Nato toppmöte i Madrid. Tills dess hoppas den finska statsministern Sanna Marin att Sverige och Finland når en överenskommelse med Turkiet.

– Annars finns det en risk att situationen blir fryst, sa Sanna Marin på en pressträff tillsammans med Magdalena Andersson under tisdagen.

Även i USA är tongångarna liknande. Förhoppning där är att Sverige och Finland redan på topp-mötet ska kunna sitta med som blivande medlemmar.

– I korridorerna finns starkt stöd, säger USA:s Natoambassadör i Bryssel enligt TT,

”Näst största armén”

Ska man tro Turkiet kan det däremot ta betydligt längre tid än så.

Turkiet fortsätter att anklaga Finland och Sverige för att skydda terrorister. Och Akif Çağatay Kılıç, ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott, slår fast att landet inte kommer ge med sig i första taget.

Enligt The Guardian säger han att Turkiet är beredda att förhala ett svenskt och finskt Nato-medlemskap i ett år om så krävs.

– Turkiet är den näst största armén i Nato och vi har försett Ukraina med drönare som hjälper dem försvara sig själva. Vi förtjänar större respekt, säger han enligt tidningen.

Han fortsätter:

– Det enda vi kräver att det inte är några åtskillnader. En terroristorganisation är en terroristorganisation, säger han.

Stoltenberg: ”Så snart som möjligt”

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kunde på måndagen inte ge en tidsplan för hur arbetet med Sveriges och Finlands ansökningar kommer att fortlöpa. Han sade också att Turkiet har ”legitim oro” över terrorism och andra frågor som måste tas på allvar.

Enligt Turkiet stödjer både Sverige och Finland kurdiska militanter samt terroriststämplade PKK. De kräver att de nordiska länderna ändrar sin politik för att de ska stödja ländernas ansökan.

– Målet är att lösa det här så snart som möjligt, sa Stoltenberg på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.