Erdogan-lojala medier beskriver beslutet att inte utlämna Bülent Kenes som en ”skandal”. Foto: TT

Turkiska medier om stoppade utlämningen: ”Skandal”

Publicerad

Tonen i turkiska medier är hård mot Sveriges beslut att inte utlämna exiljournalisten Bülent Kenes. Regeringstrogna tidningar använder ord som ”skandal” och ställer sig frågande kring Sveriges Nato-ansökan.

– Rapporteringen var väldigt väntad, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Nyheten om Sveriges beslut att inte utlämna exiljournalisten Bülent Kenes har uppmärksammats stort i turkiska nationella medier på måndagen. Enligt vad som hittills har rapporterats är tonen hård och ord som ”skandal” återkommer på nyhetsplats.

– Det beskrivs ju som att Sverige inte lever upp till de löften som Turkiet menar att man har gett Turkiet i samband med Natoansökan. Det är det som insinueras i alla fall, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

”Följer mönstret”

Enligt Tomas Thorén ligger rapporteringen i linje med hur frågan tidigare har behandlats i turkiska medier, vilka i väldigt hög grad är lojala mot president Erdogan. Detta trots att kravet på utlämningen har setts som orimligt från början.

– Rapporteringen var väldigt väntad. Det följer mönstret för hur turkiska medier alltid reagerar på nyheter som rör den svenska och turkiska relationen i förhållande till den svenska Natoansökan. Det finns en sorts besvikelse mellan raderna på att vi inte lämnar ut och stoppar den här utlämningen, säger han.

”Avgörande för fortsättningen”

Frågan är extra laddad i Turkiet då Bülent Kenes omnämndes av president Erdogan själv vid den presskonferens som anordnades gemensamt med statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med dennes besök i Ankara tidigare i november.

– Frågan är nu om Erdogan och regeringsföreträdare kommer att plocka upp det här och använda det mot Sverige. Det är avgörande för fortsättningen, säger Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.