• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mevlüt Cavusoglu har samtalat med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och representanter från Ukraina. Foto: Maxim Shemetov/TT

Turkiska uppgifter: Närmar sig ett fredsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Ukraina närmar sig ett fredsavtal, enligt Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

– Framför allt på de fyra första punkterna kan vi se att de nästan kommit överens, säger han.

 Storbritanniens utrikesminister har dock kallat förhandlingarna för en ”rysk rökridå”

Ryssland och Ukraina gör framsteg och nämnar sig ett fredsavtal på flera punkter. Det skriver Financial Times och citerar den turkiske utrikesministern som uttalat sig i den regeringstrogna turkiska tidningen Hürriyet.

– På viktiga områden, kritiska områden, finns det ett närmande mellan de två sidorna, säger Mevlüt Cavusoglu.

Kriget i Ukraina

Han menar att Ryssland och Ukraina ”nästan kommit överens” på fyra punkter: Det handlar om att Ukraina ska förklara sig neutralt och överge ambitionen att bli medlem i försvarsalliansen Nato, en av Ryssland kallad ”demilitarisering” och ”denazifiering” av Ukraina och att alla restriktioner kring användandet av det ryska språket lyfts i Ukraina.

Möttes i veckan

Turkiet försöker tillsammans med Israel mäkla fred mellan Ryssland och Ukraina.

Tidigare den här månaden träffades utrikesministrarna Sergej Lavrov från Ryssland och Dmytro Kuleba från Ukraina i den turkiska turistorten Antalya tillsammans med den landets utrikesminister. Då ledde diskussionerna inte till några konkreta resultat, skriver Reuters.

Men Cavusoglu, som reste till Ryssland och Ukraina förra veckan för samtal med Lavrov och Kuleba, säger nu alltså att de två sidorna nästan har kommit överens på fyra viktiga punkter i ett möjligt framtida fredsavtal.

Han tillägger att ländernas presidenter behöver träffas och komma överens, vilket de enligt honom inte verkar ha ”en negativ inställning till”.

Zelenskyj: Redo att förhandla med Putin

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i en intervju med CNN bekräftat att han är redo att förhandla med Rysslands president Vladimir Putin, men varnar för att misslyckade förhandlingsförsök kan leda till ”ett tredje världskrig”.

– Jag är redo för förhandlingar med honom. Jag har varit redo de senaste två åren. Och jag tror att utan förhandlingar kan vi inte avsluta det här kriget, säger Zelenskyj.

Om det så bara finns en procent chans att stoppa kriget menar han att den måste tas tillvara.

– Ryska styrkor har kommit för att utrota oss, för att döda oss. Och vi kan visa vårt folks och vår armés värdighet, vi kan utdela ett kraftfullt slag, vi kan slå tillbaka. Men tyvärr kommer vår värdighet inte att bevara liv, säger Zelenskyj.

Lavrov: ”Affärsmässig anda”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tidigare i mars beskrivit att det råder en ”affärsmässig anda” som ger hopp om en överenskommelse vid samtalen med Ukraina.

En punkt i förhandlingar rör Ukrainas neutralitet, skriver ryska medier.

– En neutral status diskuteras allvarligt med koppling till säkerhetsgarantier, säger Lavrov till den ryska kanalen RBK TV.

Storbritannien: ”Rysk rökridå”

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss är dock skeptisk till att Ryssland försöker nå en fredlig lösning på konflikten och beskriver samtalen som en rysk ”rökridå”.

– Om ett land menar allvar med förhandlingar bombar det inte urskiljningslöst civila under samma dag, säger Truss i en intervju med The Times.

– Vad vi har sett är ett försök att skapa utrymme för en rysk omgruppering. Vi ser inga seriösa reträtter av ryska styrkor eller några seriösa förslag på förhandlingsbordet, tillägger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet