Foto: Johan Ripås/SVT

Tusentals demonstranter på Harares gator: ”Ett historiskt ögonblick”

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes huvudstad Harares gator fylls av demonstranter, tusentals människor som för första gången kan gå ut på stan och offentligt protestera mot presidenten Robert Mugabe.

Tusentals zimbabwier fyller stadens gator, och det är feststämning i demonstrationstågen.

– Det är ett historiskt ögonblick. För första gången någonsin vågar man gå ut och protestera mot Mugabe. Stan är helt lamslagen av mängden demonstranter som gett sig ut, här finns folk av alla färger, storlekar och politiska tillhörigheter, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås från folkvimlet i Harare.

Foto: Johan Ripås/SVT

Demonstranterna har plakat med texterna ”Nej till Mugabes dynasti” och många firar att 93-årige Mugabe väntas avsättas av militären efter det som tolkats som en kupp.

Hur känns det? frågar SVT:s korrespondent.

– Jag är den lyckligaste mannen i världen. Vi har väntat på det här så länge, säger en glad demonstrant.

”Hånade Mugabe öppet”

Det var den 15 november som det kom uppgifter om att armén tagit över makten från Zimbabwes president Robert Mugabe.

SVT:s Afrikakorrespondent var en av de första utländska journalister som tog sig in i Zimbabwe efter militärens aktion mot Mugabe i onsdags.

– Krigsveteranerna höll presskonferens här i Harare och hånade Mugabe öppet. Man gav honom ett ultimatum. Stig åt sidan i dag, eller så kallar vi till massprotester.

Foto: Johan Ripås/SVT

Fakta: Mugabe har styrt sedan 1980

  • Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem. I praktiken har landet dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans parti Zimbabwes afrikanska nationella union-Patriotiska fronten (Zanu-PF), som har styrt sedan självständigheten 1980.
  • När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.
  • Presidenten utses på fem år i direkta val och kan inte sitta mer än två mandatperioder. Omvalsbegränsningen gäller inte bakåt i tiden vilket gör det teoretiskt möjligt för Mugabe att sitta kvar till 2023, då han skulle vara 99 år gammal.
  • Grundlagen ger också presidentens parti rätt att själv utse en ny president om den sittande skulle avlida – en viktig aspekt med tanke på Mugabes höga ålder.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet