I fyra dagar har ungrare demonstrerat mot förändringar i arbetsrätten. Foto: Leonhard Foeger/TT

Tusentals i protest mot ”slavlag” i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 10 000 människor samlades i dag utanför parlamentet i Budapest för att protestera mot den ungerska premiärminister Viktor Orbans allt mer auktoritära styre, rapporterar Reuters. Nya arbetsrättslagar som ger arbetsgivare rätt att beordra 400 timmar övertid har väckt breda protester.

”Slavlagen”, som den kallas av motståndarna, klubbades i parlamentet i torsdags och innebär att arbetsgivare kan begära att anställda jobbar upp till 400 timmar övertid om året.  Samtidigt får arbetsgivaren rätt att hålla inne lönen för övertiden i tre år, skriver BBC.

Nya domstolar under justitieministern

Protesterna gäller också ett beslut samma dag att införa administrativa domstolar som ligger direkt under justitiedepartementet. Kritikerna befarar att domarna inte kommer att vara oberoende när justitieministern är inblandad i både budget och vilka som anställs. Domstolarna ska hantera känsliga ärenden som val och korruption. 

Söndagens protester, som kallas “God Jul premiärministern”, är de fjärde och hittills största den här veckan. De samlar vänsteroppositionella, studenter, fackförbund och civila som är kritiska till Orbans styre.

Många kontroversiella reformer

Victor Orban har sedan han tillträdde 2010 fattat en rad kontroversiella beslut. Han har bland annat förbjudit hemlösa människor att sova utomhus, tagit över eller stängt oberoende medier och gjort grundlagsändringar som underlättar för det egna partiet Fidesz att vinna val.  

Men förändringarna i arbetsrätten är den första reform som har väckt protester i bredare väljargrupper. 

Talespersoner för Fidesz sade i ett uttalande på lördagen att det var ”uppenbart att kriminella deltar i gatupploppen som arrangeras av Soros nätverk.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.