• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tusentals i protester mot coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland och Frankrike samlades flera tusen i protest mot restriktioner, vaccinkrav och hälsopass under lördagen. Minst 80 demonstranter har gripits och flera poliser skadades vid sammandrabbningar i Berlin.

Protesterna mot coronarestriktionerna fortsätter i flera av Europas länder. I Berlin fanns 2 000 poliser på plats och regeringsdistriktet spärrades av när ett par tusen personer samlades för att demonstrera på lördagen.

Demonstranter försökte under eftermiddagen ta sig förbi polisens avspärrningar varav polisen svarade med pepparsprej. Minst 80 personer har gripits och flera poliser skadades i sammandrabbningarna.

– Polisen har spärrat av för demonstrationståget så de inte kan ta sig fram till riksdagshuset, och polisen ropar nu att de kommer upplösa demonstrationen, säger Christoffer Wendick, korrespondent i Berlin strax efter klockan sex på lördagen.

Kritiker mot coronareglerna i Tyskland hade ansökt om nästan 100 demonstrationer under helgen, av dem har polisen förbjudit 13 från att hållas. Den så kallade Querdenkerrörelsen, vars namn på svenska kan översättas till ”tvärtänkare”, står bakom merparten av demonstrationerna som stoppades.

200 sammankomster i Frankrike

I Frankrike genomfördes över 200 olika sammankomster för att protestera mot landets covidpass och vaccinationskrav på lördagen. Inrikesdepartementet uppskattar att omkring 160 000 människor har deltagit i protesterna varav 14 500 i Paris. Siffran på antalet som demonstrerade var något lägre än förra helgens omkring 175 000 personer.

Organisatörerna hävdar dock att antalet deltagare var dubbelt så högt som inrikesdepartementet hävdar. Men även om demonstrationerna lockar många i Frankrike så har de ändå inte majoriteten med sig, enligt David Boati, SVT:s korrespondent i Frankrike.

– Det har varit ett tufft år med hårda restriktioner, bland annat med utgångsförbud efter klockan sex under stora delar av året. Men en majoritet stödjer ändå regeringens politik och menar att hälsopassen är vägen tillbaka mot friheten, säger Boati.

– De som demonstrerar är en blandad skara människor, barnfamiljer, äldre och ”Gula västarna”. Men det som de har gemensamt är att de anser att hälsopassen är en för stor inskränkning i människors frihet.

I Frankrike greps 16 personer under demonstrationerna och tre från franska säkerhetsstyrkan skadades lindrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.