Ett vanligt inslag i en valross liv är att åka ut till havs för att ta del av utflyttningen. Utflyttningen är då valrossar i alla åldrar samlas för att umgås, socialisera och para sig.
Drivits bort
Att få se det här är högst ovanligt, åtminstone på senare år. Jakt och närmanden från människor har genom åren drivit bort valrossarna. Så de senaste decennierna har en forskare haft tur om den fått lyckan att bevittna ett tiotal valrossar som samlats på ett och samma ställe.
Men i år har det blivit annorlunda.
Uppemot 5 000
I stället för att ha sitt utflyttningshäng på isarna ute i havet, har valrossarna i år samlats på stränder längst med Karahavet i norra Ryssland.
Man tror att uppemot fem tusen valrossar har samlats på stränderna, i vissa fall i högar på varandra.
Valrossen kan dyka 80 meter djupt
Valrossen bor oftast på norra halvklotet. En vanlig valross är 2-3 meter lång och kan väga upp till 1,7 ton!
Pälsen är mycket kort, så kort att man kan tro att de är helt nakna. Huden är rynkig och 2–4 cm tjock; därunder finns ett upp till 10 centimeter tjockt späcklager.
Nosen omges av mycket kraftiga morrhår. Morrhåren behöver valrossen för att hitta bytesdjur på bottnen. Ibland simmar den ner så djupt som 80 meter under vattnet för att hitta mat, men den äter också fisk närmre ytan och ibland små sälar.
Har betar för att komma upp ur vattnet
Betarna som valrossen har i överkäken kan bli över 1 meter långa hos hanar. Men vad används de till? Egentligen mest för att visa dominans, för att försvara sig och för att underlätta uppstigning ur vattnet.
Helst vill valrossarna leva i stora grupper. Ofta samlas de på stränder eller isflak. När de ska få barn är honan dräktig 15-16 månader.
Kommersiell jakt för kött och elfenben var tidigare omfattande men har nu upphört, och endast småskalig jakt pågår fortfarande.
Källa: NE