Det innebär att Tusks parti Medborgarplattformen (PO) tillsammans med koalitionspartiet Polska folkpartiet (PSL) kan fortsätta att stegvis genomdriva ekonomiska reformer.
-I en tid av global kris, sådan tumult på världsmarknaden, kommer även stegvisa reformer att kräva modiga beslut och vår koalition kommer att fortsätta att genomföra dem effektivt, sade Tusks närmaste man Michal Boni på söndagskvällen.
Erkände sig besegrad
Oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski hade då redan erkänt sig besegrad. Hans parti Lag och rättvisa (PIS) fick 30 procent av rösterna.
PO fick nästan 40 procent av rösterna. Tillsammans med PSL får PO 239 av de 460 mandaten i parlamentets underhus och behöver därmed egentligen inte stöd av något fler parti.
Inget äventyrligt
Tillräckligt många hade lyssnat på Tusks budskap i valrörelsen:
-Det här är ett nytt Polen som behöver samarbete, förståelse och enighet. I dessa turbulenta tider har Polen inte råd med några radikala åtgärder.
Budskapet var klart: regeringskoalitionen mellan PO och PSL har lett Polen till tillväxt, till och med under det värsta finanskrisåret 2009, och därför finns ingen anledning att byta.
-PO borde få fortsätta styra eftersom de har gjort mycket. Se bara på vägarna, sade Maria Mlodizowska, pensionerad lärare, efter att ha röstat.
”För barnbarnen”
Likaledes pensionerade tryckaren Jan Mazur höll dock inte med, ”för barnbarnens skull”.
-Jag vill inte att de ska växa upp i ett land som inte äger någonting eftersom PO har sålt ut allt under vad de kallar för privatisering.
Mazur röstade i stället på konservativa PIS, med förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski som ledare.
Under valrörelsen var PIS ett tag på väg ikapp PO i opinionsmätningarna, innan partiet åter tappade fart på slutet.
TT/AFP/Reuters