En delad bild som visar en kraftig storm. Till vänster syns en man som betraktar regnet genom ett glasfönster, och i bakgrunden kan man se en ett skydd av trä som blåser i vinden. Till höger visas en annan man i blå regnjacka som går på en öde gata medan det regnar kraftigt, med en nedblåst motorcykel liggande på gatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när tyfonen ”Krathon” slår till mot Taiwan. Foto: Reuters, AP

Två döda och över hundra skadade när tyfonen ”Krathon” drar in över Taiwan

Publicerad

Två personer har dött och över hundra skadats när den ”ovanliga” tyfonen Krathon nått Taiwan. Det kommande dygnet väntas ovädret svepa genom landets mest tätbefolkade områden.

Tyfoner drabbar allt som oftast Taiwans bergiga östkust som vetter mot Stilla havet. Krathon har tagit en ovanlig väg när den under torsdagen slog mot landets sydvästra delar. Enligt väderdata är det första gången på 40 år som en tyfon av kategori 4 eller högre tagit sikte på de mer tätbefolkade delarna av Taiwan.

I kuststaden Kaohsiung förberedde sig myndigheterna för det värsta och uppmanade de 2,7 miljoner invånarna att söka skydd under torsdagens morgontimmar. I hamnen registrerades vindbyar på över 220 kilometer i timmen, rapporterar Reuters.

Tusentals evakuerade

Hittills har två personer dött och 123 personer skadats av Krathon, enligt Taiwans brandkår. Båda dödsfallen ägde rum på den mer glesbefolkade östkusten.

Ovädret som kommit med tyfonen har de senaste dagarna tvingat tusentals att evakuera från områden såbara för jord- och lerskred. Skolor har hållits stängda runt om i Taiwan och samtliga inrikesflyg har ställts in. Samtidigt har över 40 000 soldater satts i beredskap för att hjälpa till med räddningsinsatser.

Under dagen väntas Krathon sakta dra vidare norrut och successivt försvagas till en tropiskt lågtryck lagom till den når huvudstaden Taipei på fredagen. Kinas väderbyrå har varnat för kraftiga mängder regn och översvämningar det kommande dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.