De två personerna som tidigare varit kidnappade av Nusrafronten i Syrien mår under omständigheterna väl.
De två männen, Thomas Olsson, 50, och Martin Reén, 33, är medlemmar i frikyrkoförsamlingar i norra Sverige. De befann sig enligt uppgifter till tidningen Dagen i Jordanien på missionsuppdrag när de ”kände sig manade” att korsa gränsen till Syrien.
Thomas Olsson vill inte vare sig bekräfta eller dementera uppgiften utan ber i stället om lugn och ro.
– Vi mår under omständigheterna väl och vill tacka alla som varit involverade så att vi blivit fria. Nu vill vi vara tillsammans med våra familjer och träffa våra barn, säger han.
I övrigt ber han om att få landa i det som hänt.
– I övrigt ger vi i nuläget inga kommentarer. Nu vill vi vara tillsammans med våra familjer och träffa våra barn, säger han.
Tog som gisslan 2013
Enligt uppgifter till TT togs svenskarna som gisslan vintern 2013.
– Vi är otroligt glada över att ha haft möjlighet att hjälpa Sverige att frita de kidnappade svenskarna, säger Palestinas ambassadör i Stockholm, Hala Husni Fariz, till SVT i natt, och bekräftar att de båda männen nu är hemma i Sverige igen.
– De har kommit hem till Sverige, jag vet inte exakt var de är, men jag vet att de är hemma igen.
Har träffat sina familjer
Föreståndaren för den pingstförsamling som en av männen tillhör bekräftar att det är han som har släppts, men kan inte säga något mer om vad 33-åringen gjort i Syrien.
– Vi är jätteglada att han är fri, sedan får all information gå genom familjen, säger hon till TT och berättar att de två svenskarna har träffat sina familjer.
– De har precis träffat varandra. Det är så nytt alltihop ännu. De måste få smälta det här, men alla är glada.
Internationellt samarbete
Det var den extrema jihadiströrelsen Nusrafronten som låg bakom kidnappningen av de två svenskarna, säger Palestinas ambassadör i Stockholm till SVT. Förhandlingar om svenskarna har hållits i två månader.
Förhandlingarna om svenskarnas frisläppande har skett i samarbete mellan säkerhetstjänsterna i Palestina och Sverige – men också i Jordanien, eftersom gisslantagarna befann sig nära den jordanska gränsen.
– Den palestinska säkerhetstjänsten har förhandlat indirekt med gisslantagarna, via vissa individer som vet hur man kommer i kontakt med dem.
Wallström tackar
Utrikesminister Margot Wallström har skickat ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT, där hon bland annat tackar palestinska myndigheter.
”Ett särskilt tack till Palestina, och President Abbas personligen, som engagerat sig på ett avgörande sätt, liksom till jordanska myndigheter”, skriver Wallström som i övrigt inte vill kommentera saken.
Palestinierna tacksamma för svenskt stöd
– I synnerhet är vi glada att hjälpa Sverige eftersom Sverige har hjälpt oss på så många sätt. Vi känner en stor tacksamhet för Sverige och det svenska folket som alltid har stått på vår sida och stöttat Palestina, erkänt Palestina, så det här det minsta vi kan göra, säger Hala Husni Fariz, palestiniernas ambassadör i Stockholm, till SVT.
SVT Nyheter har sökt UD:s pressjour som inte vill svara på frågor kring ärendet.
Fakta: Nusrafronten
Nusrafronten har kopplingar till al-Qaida och är baserad i Syrien.
Gruppen strider mot president Bashar al-Assads regeringsstyrkor och har även flera gånger gått över gränsen till Libanon och där även stridit mot Hizbollah.
Gruppen bildades i slutet av 2011. I januari 2012 dog 26 personer då en självmordsbombare sprängde bussar med kravallpoliser i centrala Damaskus i vad som beskrivs som Nusrafronten första attack.
Källa: Stanford University