98 procent av kvinnorna i Somalia utsatts för könsstympning. Arkivbild. Foto: Jerome Delay/TT

Två unga systrar i Somalia döda efter könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Två systrar, 10 och 11 år gamla, har dött på grund av könsstympning i en by i Puntland i Somalia. De hann inte fram till den lokala kliniken utan förblödde på vägen, enligt en kvinnogrupp i Galkayo i Somalia. I juli dog ännu en 10-årig flicka på ett sjukhus efter könsstympning.

– Den kvinna som utförde ingreppet har inte gripits och det finns heller ingen lag som kan straffa henne för det hon gjorde. Det är bara ett av många fall som dagligen händer runtom i Somalia , säger Hawa Aden Mohamed, som leder kvinnogruppen i Galkayo.

Utbrett i Somalia

Organisationen har arbetat med utbildning och opinionsbildning i 20 år för att få stopp på den utbredda ritualen att könsstympa flickor och kvinnor. 98 procent av kvinnorna i Somalia utsatts för ingreppet och globalt sett är 200 miljoner drabbade, enligt FN.

Vågar inte söka vård

Socialstyrelsen uppskattar att det finns omkring 38 000 flickor och kvinnor som är könsstympade i Sverige och 19 000 som är i riskzonen, enligt en uppskattning från 2015. Många vågar inte söka hjälp och ofta saknas kunskap inom vården.

Regeringens nya handlingsplan innehåller åtgärder för att upptäcka och skydda utsatta och även öka kunskapen.

– Det går framåt. Vi pratar mer om frågan nu, men det finns mycket kvar att göra, säger Bita Eshraghi, läkare på Södersjukhuset i Stockholm.

Hon leder den första specialistmottagningen för patienter med besvär till följd av könsstympning.

Fler kliniker på gång

Kliniken har funnits sen 2003 och allt fler kvinnor söker sig dit för vård.

Närmare 2000 patienter har hittills fått tillgång till gynekologisk och kirurgisk behandling, men också samtalsstöd. Nyligen öppnade en specialklinik i Angered och även i Region Skåne finns planer på liknande vård.

– Det är viktigt att de kvinnor som kommer till oss får en positiv upplevelse så att de kan inspirera andra att våga komma hit, säger Bita Eshraghi.

– Vi har nu omkring 170 nya patienter per år, och vi ökar stadigt. En del reser ända från Norrbotten och Skåne. I Norge har man kommit längre i form av särskilda team i varje region. Vi har mycket kvar att göra för att lyckas med jämlikhetsmålen inom vården, säger hon.

Fakta:Könsstympning

Könsstympning innebär att man skär bort delar av de yttre könsorganen på flickor.

Åldern då ingreppet utförs varierar, liksom typen av ingrepp, vem som utför det och förklaringarna till varför.

Kvinnlig könsstympning förekommer bland både kristna och muslimer, i delar av Afrika, Mellanöstern och Asien.

Det är förbjudet att låta utföra ingreppet utomlands om man är bosatt i Sverige.

Ledare inom de flesta trossamfund, inklusive Sveriges Imamråd, har gemensamt tagit avstånd från traditionen i alla dess former.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.