Sverige och Tyskland, liksom hela EU, står inför stora utmaningar, konstaterade statsminister Stefan Löfven på en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
– Vi behöver en mer harmoniserad lagstiftning och att alla länder i EU delar på ansvaret att ta emot flyktingar, säger Löfven.
Men högst på agendan under presskonferensen stod frågan om flyktingkrisen, att Donald Trump är ny president i USA och Brexit. Angela Merkel beklagade Brexit men betonade att det är viktigt att man fortsätter att ha goda relationer med Storbritannien.
”Den yttre gränsen måste fungera”
Angela Merkel fick frågan om Libyens roll i flyktigfrågan, nu när sommaren närmar sig och nya flyktigströmmar väntas.
– Vi är måna om att man bildar en regering för hela Libyen. Vi måste samarbeta internationellt, och hon nämner att samtal även behövs med andra nordafrikanska länder som Egypten och Marocko.
Apropå hur Angela Merkel ser på det nya, föreslagna asylsystemet, säger hon:
– Jag tror det finns två viktiga aspekter. Dels att vi får igenom internationella avtal med olika afrikanska stater, liknande det EU har med Turkiet. Med tanke på hur situationen i exempelvis Italien ser ut, är det också viktigt med den europeiska solidariteten.
Stefan Löfven sade att han delar förbundskanslerns uppfattning och sade även att han vi ha ett ökat arbete för att människor inte ska behöva fly.
– Men den yttre gränsen måste fungera, och alla länder ska ta sitt ansvar, tillägger han
Träffade kungen och drottningen
Innan överläggningarna med Stefan Löfven hade förbundskansler Merkel träffat kungen och drottningen på Stockholms slott.
Under eftermiddagen kommer man att besöka och inviga Tech Forum på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, som är ett tysk-svenskt samarbete kring innovation och digitalisering för små och medelstora företag. Tyskland är, vid sidan av Norge, Sveriges främsta handelspartner.
Nord Stream 2
Angela Merkel fick även frågor om gasledningen Nord Stream 2. Tyskland har varit drivande i projektet som väntas ge jobb i Tyskland då landet blir en knutpunkt för gas i Europa om projektet genomförs.
– Jag svarar som jag alltid gjort, sade Angela Merkel, vi ser det här som ett rent affärsmässigt projekt och ingenting annat.
Angela Merkel och Stefan Löfven fick även en fråga om svenska Vattenfalls verksamhet i Tyskland. Svenska statliga Vattenfall har stämt tyska staten på stora belopp för att de under Merkels ledning avvecklat kärnkraften i förtid.
– Vår författningsdomstol har godkänt att vi skall sluta med kärnkraften och vi utgår ifrån att Sverige har tänkt igenom detta noggrant, sade Angela Merkel.
Stefan Löfven sade att han inte hade för avsikt att lägga sig i Vattenfalls förehavanden.
Nya allianser i EU
Angela Merkels besök avslutas klockan 16.00 då hon flyger hem. Men både Löfven och Merkel möts inom kort på ett informellt EU-toppmöte i Maltas huvudstad Valletta. Vissa forskare menar att Merkels besök i Sverige är ett sätt att markera närvaro i Östersjöregionen. Med ett osäkert valresultat i det kommande franska valet, likaså i Nederländerna, politisk oro i Italien och högerkonservativa och nationalistiska regeringar i Central-och Östeuropa samt Brexit öppnas dörren för nya allianser. Sverige och Tyskland har redan starka band och relationer men efter Brexit kan de komma att bli ännu viktigare.