Vattenfall är ett av de största energibolagen i Tyskland, och det svenska, statliga bolagets verksamhet följs noga i tyska medier.
Der Spiegel skriver idag att Vattenfall förbereder sig att lämna brunkolsbrytningen i östra Tyskland efter påtryckningar från den nya röd-gröna regeringen i Stockholm. Delstatsregeringen i Sachsen välkomnade att Vattenfall idag säger att alla förändringar ska ske i nära samarbete och i dialog med delstaterna.
Delstaterna vill ha brunkol
Vattenfalls dagbrott för brunkolsbrytning och brunkolskraftverk ligger i Sachsen och Brandenburg, i östra Tyskland. Regeringscheferna där har tidigare i brev direkt till Stefan Löfven varnat för att en snabb försäljning kan betyda att 30 000 arbetstillfällen hotas. Både Stanislaw Tillich (kristdemokrat CDU) i Sachsen och Dietmar Woidke (socialdemokrat SPD) i Brandenburg vill att brunkolsbrytning och brunkolskraftverk drivs vidare.
Bedrägeri och tricks
Miljögruppen ”Gröna ligan” i Cottbus varnar idag för att Vattenfalls besked idag kan bli ett ”klimatpolitiskt etikettbedrägeri”. Gruppen har samordnat protester mot Vattenfalls planer att öppna nya dagbrott för brunkol i Lausitz.
”Det är rent bedrägeri med etiketter om Vattenfall säljer och låter andra driva den smutsiga verksamheten vidare, med ett sådant enkelt trick kan inte den svenska regeringen slippa sitt ansvar” skriver gruppen i ett uttalande idag. Miljögruppen vill att Vattenfall inte säljer sin verksamhet i östra Tyskland utan kräver att Vattenfall istället deltar i utvecklandet av miljö- och klimatvänlig energi i Tyskland.