– Vi vill skapa den kompletta ölsmaken. Vi har redan skummet och ölsmaken. Nu vill vi tillsätta koldioxid och alkohol i pulverform, säger Stefan Fritsche på Klosterbrauerei Neuzelle.
– De första ölprovningarna med pulverbrygden har varit lovande.
Öl är generellt bättre än vin för klimatet. Men varje år orsakar svenskars konsumtion av alkoholhaltiga drycker utsläpp på i snitt 52 kg per person, enligt forskningsinstitutet Rise. De två största klimatfaktorerna för alkoholhaltiga drycker kommer från frakten och förpackningarna.
– Enligt våra beräkningar skulle vi kunna minska Tysklands koldioxidutsläpp med 3-5 procent genom den här metoden, säger Stefan Fritsche på Klosterbrauerei Neuzelle.
Lanseras under 2023
Pulverölet, som är alkoholfritt för tillfället, är i sitt sista utvecklingsskede. Efter två års forskning är Fritsche och hans team övertygade om att ha en marknadsklar produkt i slutet av 2023.
I ett framtidsscenario skulle bryggerier över hela världen få ölpulver och blanda i sitt egna vatten för att fylla i flaskor. Även pulver direkt till slutkonsument är ett alternativ, men tills dess är det ganska långt kvar, medger Fritsche.
Se mer i klippet ovan.