Tyska Leipzig är Hypezig – coolare än Berlin

Publicerad

Staden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Staden ligger ett par timmar söder om Berlin och har lockat till sig unga människor från hela Tyskland. Låga hyror och en levande klubbkultur står för en del av dragningskraften.

Det var i Leipzig den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för snart 30 år sedan. På ringen runt innerstaden skanderade modiga medborgare de historiska orden :  Det är vi som är folket!

Sedan dess har mycket hänt. Den gulgröna dimma som låg över stadens dystra centrum på grund av DDR-tidens kemifabriker är nu bortblåst, sedan fabrikerna stängts.

Leipzig har förvandlats från en gammal kulturstad till en modern metropol som dragit till sig många unga människor. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Spårvagnar tuffar fram mellan sekelskifteshus som överlevt både krig och kommunism. I de charmigt slitna kvarteren i västra delen av staden susar cyklister omkring mellan kaféer och secondhandbutiker.

Halvmiljonstaden Leipzig är en av få städer i östra Tyskland som ökar sin befolkning och här finns en stark känsla av framåtanda och optimism. Därav smeknamnet Hypezig.

Det nya moderna universitetet i Leipzig vilar på en 600-årig bildningstradition. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Man har tryckt in ett splitternytt universitet mitt i centrum i den gamla stadsdelen. Modernistiska byggnader med aula och universitetskyrka invigdes nyligen. De 28 000 studenterna pluggar i ett universitet med anor sedan 1400-talet. Det är det näst äldsta i Tyskland efter Heidelberg. Förbundskansler Merkel och nationalskalden Goethe är några av de före detta studenterna.

Det nya universitetet i Leipzig har placerats mitt i staden och har dragit till sig studenter från hela Tyskland. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Det är främst de låga hyrorna och det vitala kulturlivet som fått unga människor att flytta hit.

Carlotta Jacobi arbetar som dj på technoklubbar i Leipzig. Foto: Privat

– Technoscenen har fått ett nostalgiskt 90-talsuppsving, berättar Carlotta Jacobi, som bott i Leipzig i fem år. Hon flyttade hit från Hamburg för att plugga på universitetet och blev kvar för att kunna utveckla egen musik. Hon arbetar som DJ på olika technoklubbar och producerar poddar. Hennes feministiska nätverk är viktigt.

– Technomusiken är en underskattad kultur med politiskt och feministiskt innehåll, sammankopplat med mode. Klubbkulturen är viktig i Leipzig med många frirum och levande kulturmiljöer. Även här finns tendenser till fastighetsspekulationer och stigande hyror, säger Carlotta, som bott i Stockholm tidigare.

I innestadsdelen Plagwitz i Leipzig finns ett rikt utbud av restauranger och barer. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Plagwitz är stadsdelen att lägga på minnet. På Karl-Heine-Strasse ligger rader av uteserveringar, pubar och livemusik-barer. Priserna ligger en bra bit under nivån i både Berlin och Stockholm. Man får en snabb öl och en korv för 50 kronor.

Korv och kött på väg tillbaka bland Leipzigs vegan-hipsters? Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Mängder av nattöppna ölbutiker samsas med vegansk snabbmat. Men Carlottas spaning är att Leipzigs hipsters nu lämnat veganmaten och gått tillbaka till korv.

Jakub Simcik är uppvuxen i Sverige men flyttade till Leipzig för att kunna arbeta som videokonstnär. Han visar mig runt i Spinnerei, ett gammalt bomullsspinneri där nu konstgallerierna trängs med startup-företag i ett Spinlab.

I ett övergivet bomullsspinneri i Leipzig har konstnärer och start-ups flyttat in. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

Här finns Galleri Eigen-Art och Halle 14 som blivit viktiga aktörer i Leipzigs konstliv. En författarskola i Leipzig har inspirerat till projekt som förbinder litteraturen med konsten där uppläsningar av poesi kombineras med konstutställningar.

Jakub Simcik har etablerat sig som videokonstnär i Leipzig. Foto: SVT/Ingrid Thörnqvist

– Jag har fått väldigt mycket stöd i mitt konstnärsskap. Staden Leipzig gör mycket för att främja kultur, säger Jakub Simcik. Han försöker nu via crowdfunding få ihop pengar till en bok på temat migration.

Jakub Simciks videokonst har ställts ut i Leipzigs gamla bomullsspinneri som nu innehåller mängder av gallerier och startup-företag. Foto: Privat

– Leipzig vill vara något eget, inte en kopia av Berlin. Här finns mycket frihet och hög livskvalité med närhet till grönområden, säger han.

Men de mångkulturella frirummen behöver försvaras mot den växande stadens behov av nya bostäder och kontor. Det anser en rörelse i Leipzig som återigen demonstrerar på ringen runt Leipzigs innnerstad. Nu kräver man att få behålla Leipzig som en stad för alla.

Fakta: Så reser du till Leipzig

Varken från Köpenhamn eller Stockholm går direktflyg till Leipzig. Det finns lågprisflyg till Berlin och tåg- eller bussförbindelse med Leipzig.

Buss tar drygt två timmar och kostar mellan 100 och 150 kronor, enkel resa. Bussarna avgår från flera platser i Berlin, däribland flygplatsen Tegel.

Flera tågbyten

Vill man åka tåg kan man kliva på tåget vid Berlinflygplatsen Schönefeld men räkna med flera byten. Omkring 400 kr är priset för en tågbiljett, enkel resa.

Det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn har en användarvänlig hemsida, DB.de, även på engelska. Där framgår alla tågbyten, tider och perronger. Det kan ta tre eller fyra timmar med tåget.

Kör man bil från Berlin får man räkna med dryga två timmar för de 18 milen på motorväg till Leipzig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.