När G20-mötet hölls i Hamburg under helgen hade närmare 100.000 människor samlats för att fredligt demonstrera. Men en grupp om ett tusental personer skapade kaos genom våldsamma kravaller där stenar och flaskor kastades mot polisen, som svarade med vattenkanoner. Butiker utsattes för plundring och fönsterrutor slogs sönder.
Nu tillsätts en kommission för att utreda vad som gick fel, rapporterar Ekot.
TV: Detta handlar protesterna mot G20-toppmötet om
Europaövergripande register
Den tyske justitieministern Heiko Maas ska ta initiativ till att det inrättas ett europaövergripande register över vänsterextrema grupper. Det motiveras med att flera av de häktade efter demonstrationerna i Hamburg kommer från andra europeiska länder.
– De brutala upploppsturisterna stannar inte vid gränserna. En stor andel av de våldsamma extremisterna hade rest till G20-mötet från andra länder, säger Tysklands justitieminister Heiko Maas enligt nyhetsbyrån AP.
Politiker kräver hårdare tag
På flera håll i Tyskland höjs nu röster som kräver hårdare tag mot vänsterextrema grupper.
Inrikesminister Thomas de Maizière liknar de ”våldsamma extremister” som utförde detta med nynazister och islamistiska terrorister.
LÄS MER: Två svenskar omhändertagna av polis under G20-mötet
– De kriminella förstår bara ett språk, en stark stat. Och det är det språket vi nu måste tala, sa den kristdemokratiske politikern Horst Seehofer, angående protesterna.
Polisen: ”Underskattat hot”
Från polishåll i Tyskland menar man att hotet från vänsterextrema grupper underskattats i årtionden.
Enligt Thomas de Maizière hade vissa extremister förberett sig upp till två år inför protesterna i Hamburg. Ett tresiffrigt antal utländska medborgare hade tagit sig till Hamburg för att delta, medan hundratals andra vänsterextremister stoppats vid tyska gränsen, skriver Reuters.
Samtidigt saknade de tyska myndigheterna viktig information från vissa europeiska länder om utländska extremister som rest till Hamburg.
186 personer gripna
Kommissionen som nu tillsätts ska också utreda det autonoma centret Rote Floras framtid. Centret är en kulturlokal i Hamburg som är nära förknippad med personer på vänsterkanten . Byggnaden har varit ockuperad sedan 1988 och nu menar tyska kritiker att Hamburgs politiker aldrig har försökt stänga centret på allvar.
186 personer greps och 225 omhändertogs av polis vid mötet. Drygt 470 poliser skadades under protesterna, enligt polisen själv.