Covid-19 har kopplat sitt grepp om Europa och smittotalen börjar skena i flera länder. Tyskland, Frankrike, Italien och Polen registrerade alla sin högsta dygnssiffra under veckan sedan länderna börjat med masstestning, enligt BBC.
Tyskland, som hittills har varit mest framgångsrikt i kampen mot viruset, har de senaste 14 dagarna haft cirka 34 nya bekräftade fall per 100 000 invånare. Det är fortfarande en mycket låg siffra med jämförelsevis Frankrike, där motsvarande siffra är 250, och i Tjeckien, över 500. Hans Kluge som är Europachef för WHO kommenterade utvecklingen i veckan och kallade den mycket bekymmersam:
– Smittoutvecklingen i Europa är mycket bekymmersam. Det dagliga antalet fall går upp och antalet inlagda på sjukhus ökar. Covid är nu den femte största dödsorsaken och vi är uppe i tusen dödsfall om dagen, sa han på en presskonferens tidigare i veckan.
Svårt att jämföra
Det första coronafallet i Tyskland rapporterades den 27 januari, det är över åtta månader sedan nu och landet har inte haft smittofall på den här nivån sedan i mars.
– Siffrorna exploderar, det gör de i hela Europa och reaktionerna är desamma. Länder som inte tog så allvarligt på saken har varit tvungna att tänka om, sa Markus Söder, delstatsminister för Bayern, en av Tysklands 16 förbundsstater.
Motstånd mot restriktionerna
Med de exploderande coronasiffrorna så kommer nya smittskyddsåtgärder. Nederländerna har meddelat att de håller sina nattklubbar stängda tills ett vaccin finns på plats, i Belgien får man endast umgås med en person åt gången utanför de som tillhör ens eget hushåll och i Storbritannien är det från och med idag förbjudet att socialisera sig inomhus.
Tyskland har beslutat att skärpa restriktionerna i landet och minska antalet personer som får umgås tillsammans och minska öppettiderna för barer och restauranger som kommer hållas stängda mellan 23 och 06.
Efter att en grupp krögare överklagat beslutet om de strängare restriktionerna har en domstol i Berlin slagit fast att man borde vänta med vissa restriktioner för att det ”inte har framgått med tydlighet” att det kommer minska smittspridningen.