Övervakningskamera och ett ansiktsigenkänningsprogram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så används ansiktsigenkänning av tyska polisen och Migrationsverket. Foto: SVT

Tyskland vill spåra terrorister och asylsökande med ansiktsigenkänning och AI

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland kan polis ges tillgång till både ansiktsigenkänning och AI för att bekämpa allvarliga brott. Kritiker menar att det nya lagförslaget bryter mot EU:s regelverk och riskerar att missbrukas.

Efter det misstänkt islamistiska terrorattentatet på en stadsfestival i tyska Solingen i augusti vill regeringen i Berlin ge de brottsbekämpade myndigheterna en helt ny verktygslåda.

Enligt ett lagförslag som lämnades in i somras ska polisen kunna använda sig av ansiktsigenkänning och AI mot såväl brottsmisstänkta som asylsökande.

– Vi måste göra allt vi kan för att se till att de som inte får stanna här i Tyskland lämnar landet och utvisas, sade förbundskansler Olaf Scholz efter attacken.

Förslaget har inte tagits emot väl av alla. Kritiker menar att befogenheter av det slaget urholkar människors grundläggande rättigheter. Enligt Kilian Vieth-Ditlmann vid organisationen Algorithm Watch bryter lagförslaget dessutom mot EU-förordningen om hur och i vilka fall AI får tillämpas.

– Detta är ett intrång i grundläggande rättigheter som berör oss alla, inte bara ett fåtal brottslingar. Om detta hamnar i felaktiga händer så har man det perfekta övervakningsapparaten som väldigt, väldigt enkelt kan missbrukas, säger Kilian Vieth-Ditlmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.