Se exempel i videon på ufoklipp som delas i sociala medier – och hör psykologens syn på saken! Foto: TT/SVT

Ufo-fantaster inväntar historisk amerikansk rapport – kommer besvikelsen bli större än kring Palmemordet?

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om ”Skandiamannen” möttes av avgrundsdjup besvikelse bland vissa, efter decennier av svindlande spekulationer kring Palme-mordet. Och nu väntas en till historisk rapport, denna gång på temat som kan vara juvelen i mysteriekronan: Ufon – oidentifierade flygande föremål.

Under slutet av 2020 godkände den amerikanska kongressen ett förslag, som gick ut på att alla uppgifter om ”oidentifierade fenomen i luften” som finns utspridda hos olika myndigheter skulle sammanställas och analyseras.

Tidigare har också Pentagon officiellt bekräftat att tre klipp som visar oidentifierade flygande föremål var äkta – och att ”fenomenet som observeras i videorna fortfarande är oidentifierat”.

Någon gång i juni ska uppgifterna presenteras i en rapport.

Olof Palme och aliens

Psykologen Björn Hedensjö ser likheter mellan uforapporten och Palmeutredningens Skandiamannen-besked.

– Det är bara att titta på gemenskapen kring Palmemordet, och de enorma Facebookgrupper där det diskuterades. Och så kommer det ett svar som inte är så spännande – och då blir det trist. En bra konspiration måste innehålla en massa frågetecken, säger han.

Björn Hedensjö beskriver Palmemordet som en hobby för många.

– Att samlas kring konspirationsteorier, där kan nog sökandet vara ett självändamål, det kan vara meningsskapande, man skapar en gemenskap.

Ufogrupper på Facebook

Frågor kring aliens, ufon och eventuella mörkläggningar har på liknande vis engagerat enorma mängder människor under flera decennier, och hundratusentals är med i Facebookgrupper om ämnet.

Men, om man efter alla år plötsligt skulle få svar på ”den stora frågan” – hur påverkas man då?

I videon ovan förklarar Björn Hedensjö hur myndigheternas potentiella ufobesked skulle kunna tas emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.