Två personer står på huk vid vattnet, där den ena använder en håv för att fånga vatten i en behållare. Den andra personen håller en plastbehållare och hjälper till med insamlingen. I bakgrunden syns en del av en kustlinje, inklusive byggnader. Det är dimmigt eller mulet, vilket ger en dämpad atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med miljöinspektörerna Roman Halaitata och Jurij Djatjenko när de samlar bevis på ryska brott mot miljön i Odessa. Foto: SVT/Lars Lyrefelt

Ukraina vill att Ryssland betalar – för brott mot miljön

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands krig i Ukraina förstör inte bara bostäder och berövar människor livet. Det förstör också miljön i landet.

Det här tolereras inte av Ukraina, som är det första landet i historien att räkna ut vad miljöförstörelsen kostar, samtidigt som kriget pågår.

– Någon måste ta ansvar för detta, säger miljöinspektören Roman Halaitata.

Summan för den ryska invasionens miljöförstörelse uppgår hittills till motsvarande 712 miljarder kronor, enligt den ukrainska regeringen. Bara i Odessaregionen pågår just nu över 200 brottsutredningar kopplade till kriget.

– Vårt uppdrag är att se till att varje krigsbrott blir dokumenterat och utrett för att allt kan tas upp på internationell nivå så att aggressionsmakten kan ställas till svars, säger Volodymyr Fransevitj, miljöåklagare i Odessa.

Kriget i Ukraina

Han arbetar vid den särskilda enhet inom Åklagarmyndigheten som utreder miljökrigsbrott. Enheten förlitar sig i sin tur på den dokumentation som miljöinspektörer som Roman Halaitata och Jurij Djatjenko samlar in.

Dammsprängning drabbar Svarta havet

De tar vattenprover i Svarta havet längs Odessas kust, och mäter föroreningar i marken. Föroreningarna i Svarta havet kommer av missilattacker mot fartyg och hamnar i Odessa, men det handlar också om följderna av sprängningen av Kachovkadammen i juni 2023.

Allt material som samlas in testas på Miljöinspektionens laboratorier och registreras därefter i en nationell databas som skapats till följd av kriget. Till sist landar det hos enheten vid Åklagarmyndigheten för utredning.

De hoppas Ryssland ska betala

Inspektörernas arbete kan ta vid så snart räddningsarbetet är avslutat på en plats där en missil slagit ned. Med tanke på att Ryssland använder sig av ”double tap”, att de ofta skickar en andra missil en stund efter att den första slagit ner för att orsaka maximal skada, är uppdraget riskfyllt.

– Jo, det har hänt att flyglarmet har gått medan vi arbetar och att vi precis hunnit köra iväg ett hundratal meter innan nästa missil slagit ner, säger Jurij Djatjenko.

Tror ni att Ryssland kommer att betala för det här?

– Vi hoppas det, eftersom någon måste ta ansvar för det, säger Roman Halaitata.

I klippet: Följ med miljöinspektörerna när de samlar bevis i Odessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet