• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Urban Ermling/SVT

Ukrainakriget ekar högt på arktiska Svalbard

Uppdaterad
Publicerad

På Svalbard, längst upp i norska Arktis, har norska och ryska bosättningar levt i relativ grannsämja genom såväl Kalla kriget som Sovjetunionens kollaps. Men kriget i Ukraina har skapat djupa sprickor.

På restaurangen Kroa i Longyearbyen hänger tjocka täckjackor på krokar mellan borden. Utanför ligger ett tätt mörker över snöiga gator.

Vi är precis i början av polarnatten och solen kommer inte att ta sig över horisonten på flera månader. Men bakom baren lyser en stor gulblå ukrainsk flagga upp rummet.

Restaurangchefen Zandra Zadewasser lyfter på flaggans ena hörn. Bakom: en stor vit byst föreställande Sovjetledaren Lenin. Före kriget var den en väl fotograferad present från den ryska bosättningen Barentsburg.

– Men så fick vi ukrainska flaggan av en familj som bor här och då valde vi att dölja honom, säger Zandra Zadewasser.

”Olägenhet”

De två huvudsakliga bosättningarna på Svalbard är norska Longyearbyen och Barentsburg som ägs av statliga ryska kolgruvebolaget Arktikugol. De två har levt i relativ grannsämja, även under Kalla kriget och Sovjetunionens kollaps.

Sedan kom Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och läget ändrades. Den redan spända relationen surnade ytterligare när Visit Svalbard, den lokala turistnäringsorganisationen, bröt med statliga ryska företag. Vilket i praktiken innebär Barentsburg.

– Det här är en olägenhet för alla men helt klart ett moraliskt beslut, säger Visit Svalbards ordförande Ronny Strømnes.

Beslutet var inte okontroversiellt bland norrmän i Longyearbyen. Många uttrycker stor solidaritet med Ukraina, men säger sig samtidigt stödja kontakter ”mellan folk” .

Känslig fråga

Visit Svalbard har även fått ta emot rena hot.

– Det kom ett sms direkt till en styrelseledamot från en anonym källa på hemskt dålig engelska. ”Tro inte att du är Gud eller bättre än andra. Akta var du går.”

I Barentsburg talar folk försiktigt om det rådande läget.

– Det finns många problem och svårigheter i dag, säger Tatijana Betjer som är rektor i Barentsburgs skola.

– Men det är viktigt att bevara relationen och göra allt man kan för att människor ska fortsätta hålla kontakt.

Fakta: Svalbard

Svalbard ligger i Norra ishavet, ungefär halvvägs mellan norska fastlandet och Nordpolen.

Omkring 2 400 personer från ett 50-tal länder bor i Longyearbyen på huvudön Spetsbergen. Därtill bor omkring 500 i den ryska gruvstaden Barentsburg och den sovjetiska spökstaden Pyramiden. Ny-Ålesund och Hornsund huserar forskare.

Enligt 1920 års Svalbardstraktat tillhör ögruppen Norge. Övriga nationer som har undertecknat avtalet äger dock tillträde till öarna och kan driva näringsverksamhet där. Norsk lagstiftning gäller och förvaltningen lyder under det norska justitiedepartementet.

Den lokala administrationen leds av sysslomannen i Longyearbyen.

Svalbard är demilitariserat och får inte användas för krigsändamål. Till följd av de ryska militära anläggningarna på Kolahalvön anses dock ishavsområdena runt Svalbard ha stor militärstrategisk betydelse. Möjligheterna att utvinna olja i Barents hav bidrar också till ett stort internationellt intresse för området. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.