Strid i städer är inget nytt fenomen. Samtidigt är det som sker i Ukraina inte vad många forskare och militära stateger sett framför sig, enligt Kristin Ljungkvist.
– Det stämmer inte överens med hur man tänkt sig ett modernt mellanstatligt krig på europeiska kontinenten, säger hon.
Hon har i sin forskning studerat den typ av stadsmiljö som Nato, USA och Storbritannien tränat för. Det handlar då framförallt om att i interna konflikter i sviktande stater möta terrorister och olika rebeller med mindre resurser, som tjänar på att gömma sig bland civila.
–I reguljär krigföring mellan stater har man traditionellt sett strid i städer som en mindre del och att den huvudsakliga striden sker i terrängen.
Men Ukraina är alltså ett krig mellan stater på europeiska kontinenten, som till stor del utspelas i städer.
Stora förluster
Strid inne i städer är oerhört svårt enligt Kristin Ljungkvist och kan leda till stora förluster för alla inblandade, inte minst civila.
Enligt Kristin Ljungkvist är Ryssland inte särskilt bra på den här typen av strid och använder något som hon kallar medeltida metoder.
– De vet att de åker på stryk om de går in. Därför bombar de sönder allt de kan, helt i strid med krigets lagar, innan de sedan går in tar det allra sista, säger hon.
Enligt henne är det långt ifrån det sammanhang som Nato, USA och Storbritannien tänkt sig att det urbana kriget ska utspela sig i när de utvecklat sina handböcker för urban krigföring.