Cheerleaders

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Idag tävlar de och visar att den ukraiska själen inte kan knäckas”. Se Nice Ladies framträdande i cheerleading-EM i Riga. Foto: SVT/Dox: Nice Ladies

Ukrainska damerna låter inte kriget stoppa deras cheerleadingdrömmar

Publicerad

I Charkiv håller en grupp äldre ukrainska kvinnor liv i cheerleadingen. Trots krigets brutala verklighet och att en stor del av gruppen har flytt landet. Och valet mellan att stanna eller fly har skapat konflikter inom laget.

– Jag hoppades få komma tillbaka. Hoppet om att få framträda med laget är nog längtan till tiden före kriget, säger Sveta, som håller kontakten med cheerleadinglaget hemma i Ukraina efter själv att ha lämnat landet.

Redan före Rysslands invasion av Ukraina tävlade damerna från Charkiv i cheerleading mot betydligt yngre kvinnor.

– Vi tävlar i klassen 25+. En del av de tjejerna är runt 35, vi är dubbelt så gamla – 60 år, säger Tanja, en av medlemmarna.

Kriget i Ukraina

Lagets äldsta medlem är 75 år.

Laget har deltagit i Ukrainas version av programmet Talang och i flera prestigefulla tävlingar. De deltog i Europamästerskapet i Riga 2022, men då hade medlemmarna halverats jämfört med innan kriget. Resten hade flytt Ukraina.

Bråk mellan de som flydde och de som stannade

Dokumentären Dox: Nice Ladies skildrar hur laget präglades av kriget och konflikterna som uppstod mellan de som stannar i hemlandet och de som flyr.

– Kom inte med era problem, när vi för fan trotsar döden och tävlar med ett leende, säger Nadja, som stannat kvar i Ukraina.

– Man borde tycka synd om alla ukrainare, försvarar sig Sveta som flytt med barn och barnbarn till Amsterdam.

Se Dox: Nice Ladies på SVT Play eller på SVT2 klockan 22.30 den 22/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet