Ulrika Bergsten, Asienkorrespondent, om läget i Hongkong. Foto: SVT

Ulrika Bergsten om Hongkong-protesterna: ”Ledarskiktet har varit enormt pressade”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Hongkong har lugnat ner sig efter att regionens chefsminister Carrie Lam pausat det kontroversiella lagförslaget om utlämning till fastlandet, men än är de inte över. Nu kräver demonstranterna bland annat hennes avgång.

– Ledarskiktet i Peking har nog varit enormt pressade, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.

Utöver Carrie Lams avgång kräver man att de demonstranter som gripits ska släppas.

– Man vill att polisen ska släppa alla man grep i onsdags då det blev våldsamt och man vill att polisen ska ändra rubriceringen av onsdagens protest. Polisen kallar det för upplopp och kan med hänvisning till det gripa folk på andra grunder. Det här vill man att de ska göra om och ta bort, säger Ulrika Bergsten.

Samtalar på krypterade appar

Demonstrationerna som blev våldsamma under onsdagen har i övrigt känts lugna och välorganiserade, menar Ulrika Bergsten. Men exakt hur de organiserats är inte helt klart.

– Det är mängder med mindre undergrupper som är lite självorganiserade och som samtalar med varandra på olika krypterade appar. Det är en slags katt- och råttalek med polisen eftersom de hackar sig in på de olika apparna och försöker ta sig in i nätverken. Det finns inte en stor organisatör.

– Det finns en gräsrotsorganisering som är lite hemlig, för att vara en ledare för en sån här rörelse är förenat med fara.

”Har nog varit enormt pressade”

Demonstrationerna sker dessutom i ett särskilt känsligt läge då Kina och USA ligger i en konflikt om handelsavtal, och man vill inte att investerare får en bild av Hongkong som osäkert.

– Ledarskiktet i Peking har nog varit enormt pressade, de hade aldrig väntat sig att så här många människor skulle ut på gatorna och väcka såhär mycket uppseende och få så mycket stöd från omvärlden.

Hör Ulrika Bergsten berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.