Efter presidentens vädjan – ryskledda CSTO skickar truppper

Uppdaterad
Publicerad

Kazakstans regering har upplösts och ett undantagstillstånd har utlysts i hela landet. På torsdagsmorgonen fortsatte sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter för fjärde dagen och skottlossning har hörts från torget i Almaty.

Den ryskledda militäralliansen CSTO ska nu skicka styrkor till landet, sedan presidenten bett om hjälp, skriver Reuters.

Under onsdagen stormades rådhuset i Almaty av demonstranter, vissa beväpnade med batonger och sköldar. Stadens flygplats belägrades också.

Polisen har avfyrat distraktionsgranater och tårgas mot flera tusen demonstranter som marscherat mot rådhuset, enligt AFP:s journalister på plats. Det ska ha brunnit i delar av byggnaden. Enligt landets egna, obekräftade, rapporter ska åtta poliser dödats och över 300 skadats i samband med protesterna.

Protester i Kazakstan

Enligt nyhetsbyrån AFP finns det uppgifter om ett dussintal dödsfall bland demonstranterna. Hundratals ska ha skadats och minst 200 har fängslats. Även journalister har beskjutits och minst två journalister från den oberoende Radio Azattyk har tagits in på förhör, enligt Human rights watch.

Sammandrabbningar och skottlossning

Dussintals pansarbeklädda trupper rörde sig till fots in mot torget i Almaty på torsdagsmorgonen där hundratals människor protesterar mot regeringen för tredje dagen i rad, rapporterar Reuters. Skottlossning ska ha hörts när trupperna närmade sig folkmassan.

Under natten har telefonkommunikation och internet kommit tillbaka, då hade invånarna befunnit sig i ett ”infomationsvakuum” i åtta timmar.

Bad om militär hjälp

President Kasym-Zjomart Tokajev sa under dagen att han skulle agera ”så tufft som möjligt” mot massprotesterna.

På kvällen, svensk tid, vädjade han till militäralliansen CSTO om stöd för att hantera vad han beskriver som ”terrorister”, personer som lagt beslag på viktig infrastruktur, samt fem flygplan, enligt presidenten.

Sent på onsdagskvällen meddelade Armeniens premiärminister att den ryskledda alliansen beslutat att skicka trupper till landet. Styrkorna ska endast vara på plats under en ”begränsad tid”, skriver Reuters.

CSTO består utöver Armeninen av länderna Ryssland, Belarus, Armenien, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan.

Regeringen upplöst och internet blockerat

Kazakstans regering har upplösts och Tokajev har meddelat att han accepterat en avskedsansökan från regeringen. Vice premiärminister Alikhan Smailov går in som tillförordnad premiärminister tills dess att en ny regering har bildats.

Under onsdagen utlystes också undantagstillstånd i hela landet som gäller mellan klockan 23 och 07.

Beskeden kommer efter flera dagar av oväntat omfattande protester, bland annat till följd av landets höga gaspriser. Oroligheterna har dock fortsatt efter det att regeringen sänkt gaspriserna till den nivå som demonstranterna från början har krävt.

Tidigare har meddelandetjänsterna Telegram, Signal och Whatsapp gjorts otillgängliga i landet. Under lunchtid på onsdagen blockerades också internet i hela Kazakstan, uppger Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen.

Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan och landets största stad är Almaty.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev.

När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.

Källa: NE, AFP, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Kazakstan

Mer i ämnet