”Det som händer i Kazakstan är ett utslag av långvarigt missnöje”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har upplösts, många poliser och ett tjugotal demonstranter har dött i samband med oroligheterna och ett undantagstillstånd har utlyst i hela landet. Vad är det som sker i Kazakstan just nu, och varför?

– Den utlösande faktorn var chockhöjda priser på gas som folk använder i sina bilar, men missnöjet går mycket djupare än så, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Det som nu händer i Kazakstan är enligt Bert Sundström ett utslag av långvarigt missnöje bland befolkningen i det auktoritärt styrda landet, som inte har det särskilt bra trots stora tillgångar av både olja och naturgas.

– Folk känner verkligen att det här går inte bra, man vill se förändring, säger SVT:s Rysslandskorrespondent.

Protester i Kazakstan

Polis och demonstranter har i flera dagar drabbat samman och skottlossning har bland annat hörts från torget i den största staden Almaty. Långt över 3 000 personer ska hittills ha frihetsberövats. På president Kasym-Zjomart Tokajevs förfrågan har den ryskledda militäralliansen CSTO skickats till landet.

Hittills har många civila och poliser fått sätta livet till och över 1 000 personer har skadats ”till följd av upplopp i olika regioner”, enligt Kazakstans hälsodepartement. Nära 400 personer har lagts in på sjukhus, enligt uppgifter på torsdagskvällen.

Uppgifterna från myndigheterna har dock inte bekräftats av oberoende källor. Kommunikationer inom landet och med omvärlden har försvårats av att mobiltrafik och meddelandetjänster är föremål för omfattande störningar med timslånga nedstängningar av internet, skriver TT.

Med anledning av det rådande säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan torsdagseftermiddagen svenskar från icke-nödvändiga resor till Kazakstan.

Vad kräver demonstranterna? Och varför blandar sig Ryssland i? Hör Bert Sundström i klippet ovan.

Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

Landet har en befolkning på 18,7 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina. Huvudstad är Nur-Sultan och landets största stad är Almaty.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier. När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev.

När landet höll parlamentsval i januari förra året bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.

Källa: NE, AFP, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Kazakstan

Mer i ämnet