Besök inte marknader med levande fåglar om du åker till Kina och Sydostasien. Det rekomenderar den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Foto: TT

Asienresenärer varnar för fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Efter det första konstaterade fallet av fågelinfluensan A H5N1 i Nordamerika varnar nu EU:s smittskyddsmyndighet ECDC européer som reser i Kina och Sydostasien för all kontakt med levande fåglar.

Det är en förnyad varning som chefen för den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC nu går ut med, efter dödsfallet i fågelinfluensan A H5N1 i Edmonton i Kanada för en vecka sedan.

Ingen europé som reser i Kina och Sydostasien bör besöka några marknader med levande fåglar, eller ha någon som helst kontakt med djuren eller deras spillning, säger Marc Sprenger till SVT Nyheter.

Fågelinfluensan

– Det är viktigt att alla förstår vikten av att undvika levande fåglar, det gäller såväl kycklingar som ankor och vilda fåglar. Det går bra därmot bra att äta till exempel kyckling och ägg, men bara om livsmedlen kokas ordentligt först, säger Marc Sprenger, chef för ECDC i Stockholm.

Första fallet i Nordamerika

Varningen kommer efter att kanadensiska myndigheter gått ut med ett antal reserekommendationer. Bland dem finns bland annat uppmaningen att tvätta händerna ofta, och även undvika ytor där det kan finnas spår av fågelspillning eller sekret från fåglar. Europeiska ECDC:s rekommendationer ligger i linje med de kanadensiska, det skriver myndigheten i sin epidemiologiska uppdatering kring fallet och med vissa rekommendationer för resenärer.

Det var den 8 januari i år som den kanadensiska hälsovårdmyndigheten rapporterade om det första fallet av fågelinfluensan H5N1 i landet, och i hela Nordamerika. En kanadensisk medborgare insjuknade redan på flygresorna hem från en resa till Peking, och avled den 3 januari i år.

Men trots att den avlidna personens symptom inte liknade tidigare fall av fågelinfluensan, och trots att personen enligt uppgift inte ska ha haft någon kontakt med levande djur, så väljer ECDC att inte förändra sin riskbedömning för sjukdomen sedan tidigare.

– Vi bedömer detta som ett isolerat fall. Hittills finns inga tecken på att fler personer ska ha smittats, säger Marc Sprenger.

ECDC bevakar den här fallet liksom andra influensafall noga och utesluter inte att enstaka fall kan nå Europa också.

Få dödsfall men hög dödlighet

De senaste 10 åren har färre än 650 personer konstaterats smittade av viruset, men över hälften, runt 60 procent av dem har avlidit. Det gör A H5N1 dödligare än fågelinfluensan A H7N9, en annan ny virussträng som har orsakat ett stort antal fall sjukdomsfall i Kina under förra året. Dödligheten beräknas vara runt 30 procent. A H7N9 har däremot, till skillnad från A H5N1 hittills inte dödat några fåglar.

– Våra rekommendationer och varningar kan skydda mot båda de här formerna av fågelinfluensa. Även om relativt få människor har insjuknat efter att ha blivit smittade så rör det sig om mycket allvarliga sjukdomar som i många fall leder till döden. Vi måste vara mycket noggranna när vi undersöker och följer upp de här och andra fall av influensa, säger Marc Sprenger.

Första A H5N1-fallet i Nordamerika

Den 3 januari i år avled en kanadensisk medborgare i Edmonton, Kanada, i sviterna av fågelinfluensan A H5N1. Den avlidne insjuknade på planet hem från en resa till Kina.

Fallet betraktas som isolerat, men oroar ändå forskare. Den avlidne hade inte samma symptom som tidigare insjuknade, och uppges inte ha haft kontakt med fåglar.

Mellan 2003-2013 konstaterades färre än 650 personer smittade av A H5N1, men dödligheten var hög – 384 av de smittade avled.

Hittills finns inga bevis för att viruset smittar från människa till människa, men AH5N1 hör till de virus som bevakas mycket noga, på grund av risken för att viruset ska förändras och eventuellt blir mer smittsamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensan

Mer i ämnet