På onsdagen ställs en svensk man inför rätta i Danmark. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ung svensk man erkänner brott i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Han var i desperat behov av pengar för att kunna betala av på en skuld – så förklarar en svensk 19-åring varför han tog på sig uppdraget att spränga en handgranat i Danmark. Nu döms han till fem års fängelse.

Rättegången är den första efter våldsvågen med unga svenskar inblandade i grannlandet.

– Därför anser jag att rätten har ett ansvar för att sända en mycket klar signal om att det inte ska vara attraktivt, sade åklagaren under rättegången enligt TV2.

Målet väcker uppmärksamhet i Danmark eftersom en justering av den danska brottsbalken i somras kan leda till ett mildare straff för den svenske tonåringen.

Ett erkännande tidigt i rättsprocessen ska leda till straffnedsättning och i det här fallet lämnade 19-åringen en skriftlig förklaring av vad som hänt kort tid efter det att han häktats.

Det är därmed ett av de första fallen där den nya möjligheten till straffnedsättning kan tillämpas.

Sprängningen vid en smyckesbutik i Köpenhamn i slutet av juni orsakade omfattande materiella skador. Dock kom ingen människa till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.