Sverige kan närma sig ett Natomedlemskap, men än är det inte klart. Hör säkerhetsreportern John Granlunds analys av de senaste händelserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige kan närma sig ett Natomedlemskap, men än är det inte klart. Hör säkerhetsreportern John Granlunds analys av de senaste händelserna. Foto: SVT

Ungern röstar om Sveriges Natoansökan på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Ungern ser ut att släppa sin blockad av den svenska Nato-ansökan. I ett brev skickat till landets talman framgår att landets styrande parti – Fidesz – nu är redo att rösta ja till ett svenskt inträde.

– Vi välkomnar förstås detta, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare antytt att man inom kort ska rösta om Sveriges Natomedlemskap. Detta efter att ”viktiga steg” tagits i samtalen mellan Ungern och Sverige.

Nu står det klart att det styrande partiet Fidesz vill se en omröstning i frågan på måndag den 26 februari – och att partiet kommer att rösta ja.

Sverige och Nato

– Nu är det väldigt lite som pekar på att det inte ska gå vägen för den svenska Nato-ansökan, säger SVT:s säkerhetsreporter John Granlund efter beskedet.

Brev till talmannen

Det är Fidesz-ledamoten Máté Kocsis som formellt driver på frågan om en omröstning. I ett brev till Ungerns talman föreslår han att landet röstar om ett svenskt Natomedlemskap på måndag. I brevet – som gjordes offentligt på tisdagen – framgår att Fidesz kommer att stödja ett svenskt inträde.

Ungern väntas härmed bli det sista landet att rösta för ett svenskt Nato-medlemskap.

– Vi välkomnar förstås detta, säger försvarsminister Pål Jonson (M), i samband med en pressträff på tisdagen.

Fidesz-ledamoten Máté Kocsis har publicerat brevet på sin Facebook-profil. Foto: Máté Kocsis

Tryck på Ungern

Vad som ligger bakom beskedet från Fidesz är inte klart. Under måndagen kom uppgifter om att Sverige och Ungern enats om ett nytt försvarspaket – något som inte bekräftats av myndigheterna. Möjligt är också att omvärldens tryck på Ungern nu gett effekt.

– Vi vet att under hela Nato-processen har andra länders inverkan spelat roll. Det har varit mycket bilaterala diskussioner som bidragit för att stötta Sverige, säger SVT:s John Granlund.

– Framförallt är det väl så att Ungern anser att man nu har mer att vinna på att släppa in Sverige än att blockera Sverige.

Om de ungerska ledamöterna röstar ja på måndag återstår för landets tillfällige president att skriva under protokollet. Protokollet ska därefter flygas över till Washington och lämnas in till USA:s utrikesdepartement. När Ungern sade ja till Finland tog detta tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet