Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungerns premiärminister Viktor Orbán har många att ta hänsyn till. Hör om tre orsaker till varför Ungerns Natobesked dröjer

Ungersk omröstning om svenskt Natomedlemskap kan försenas

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns beslut om att släppa in Sverige i Nato kan skjutas upp. Tidigare väntade man en omröstning inom två veckor, men nu verkar beskedet komma i slutet av mars – som tidigast.

Ungerns ratificering av Sveriges och Finlands medlemskap i Nato kan försenas ytterligare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tidigare har en omröstning i det ungerska parlamentet väntats så snart som om två veckor, men så blir det inte, enligt premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás.

– Enligt den ungerska proceduren tar det ungefär fyra veckor att anta lagstiftning. Av det följer att parlamentet kan hålla omröstningen under andra halva av mars, sade han vid en pressträff på lördagen, och nämnde datumet den 21 mars.

I en intervju i fredags sade Viktor Orbán att han uppmanat parlamentarikerna i hans part Fidesz att ge grönt ljus för Sverige och Finland. Men det finns fortfarande invändningar och ledamöterna kan behöva mer tid åt att förhandla.

Ungerns ratificeringsbeslut har redan skjutits upp flera gånger. Till en början väntades Ungerns ratificeringsbeslut redan under hösten, och nu ser det ut att skjutas upp ytterligare en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.