Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I onsdagens Aktuellt meddelade statsministern att Natosamtalen med Turkiet kommer att återtas i mars. ”Vi har i dag bekräftat just detta”, sa han i programmet. Foto: SVT

Statsministern i Aktuellt: Nya Natosamtal med Turkiet i mars

Uppdaterad
Publicerad

Samtal mellan Sverige, Finland och Turkiet kommer att återupptas ”en bit in i mars”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i SVT:s Aktuellt.

Detta har Ankara bekräftat under onsdagen, och ett exakt datum sätts snart.

– Vi har i dag just bekräftat detta, säger Kristersson.

Natosamtalen mellan Sverige, Finland och Turkiet har legat på is sedan koranbränningen i Stockholm i slutet av januari. Men i en intervju i Aktuellt, säger Kristersson att samtalen kommer att återupptas i mitten av mars.

Han vill dock inte än berätta vilket datum i mars samtalen kommer äga rum.

Sverige och Nato

– Det finns även ett datum. Det är inte hemligt men vi väntar på att få det bekräftat, säger Kristersson.

Turkiet har tidigare antytt att man kan komma att ratificera endast Finlands Natoansökan. Men under en pressträff på måndagen tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken öppnade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu för fler möten med både Sverige och Finland.

Även Ungern fattar beslut i mars

Förutom Turkiet måste även Ungern godkänna Sveriges medlemskap i Turkiet.

Även det kommer att ske i mars, säger Kristersson.

Enligt uppgifter från AFP kan Ungern komma att ratificera Sveriges ansökan till Nato mellan den 6 och 9 mars. Det visar parlamentets dagordning som den franska nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Här är Erdogans förhandlingskort mot omvärlden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges och Finlands Natomedlemskap är långt ifrån den enda hållhaken Erdogan har på omvärlden – se fem av hans förhandlingskort i klippet. Foto: Mattias Lodding

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet