• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Demonstration utanför Irans ambassad på Lindingö för den fängslade KI-forskaren Ahmedreza Djalali. KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under en föreläsningsresa. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Uppgift: Svenskiransk forskare kan stå inför avrättning

Uppdaterad
Publicerad

Den svenskiranske forskaren Ahmadreza Djalalis situation i iransk fångenskap kan ha förvärrats dramatiskt, enligt uppgifter till en österrikisk läkarorganisation.

En avrättning är nära förestående, befarar organisationen.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden.

Ahmadreza Djalali

”Vi kräver att anklagelserna läggs ner”

Enligt uppgifter till en österrikisk läkarorganisation från Djalalis fru försågs han tidigare i veckan med ögonbindel och fördes från Evin-fängelset i utkanten av Teheran till okänd ort. Detta tolkas av läkarorganisationen som en signal om att en avrättning kan vara nära förestående.

Svenska Amnesty, som har engagerat sig i Ahmadreza Djalalis fall, har nåtts av samma information.

-Vi är extremt oroade över den här situationen, och vill ha reda på var han befinner sig. Vi vill också att iranska myndigheter garanterar att man inte ämnar verkställa avrättningen. Vi fortsätter att kräva att anklagelserna mot honom läggs ned, och att han släpps fri, säger Maja Åberg, policyrådgivare vid Amnesty.

Vädjar till österriska UD

Thomas Szekers, ordförande i den österrikiska läkarorganisationen, vädjar till österrikiska UD om att agera för att rädda Djalalis liv, enligt ett dokument som österrikiska nyhetsbyrån APA läst.

”Vi ber er att göra allt som står i regeringens makt, eventuellt i samarbete med andra stater, för att avvärja dödsstraffet för kollegan och få honom frisläppt”, skriver Szekers.

Ahmadreza Djalali är lärare och forskare inom katastrofmedicin, och har bland annat arbetat vid Karolinska institutet i Sverige. Han var inbjuden att föreläsa i Teheran när han greps.

Bott i Sverige sedan 2009 – är svensk medborgare

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar.

En namninsamling med drygt 200 000 underskrifter lämnades i mars i fjol över till iranska ambassaden i Stockholm. Både FN och EU har krävt att Ahmadreza Djalali frisläpps.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

TT har sökt utrikesdepartementet för en kommentar.

Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ahmadreza Djalali

Mer i ämnet