Enligt nyhetsbyrån AFP och amerikanska medier ska USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer – närmast i rang i handelsfrågor under handelsministern Wilbur Ross – ha gjort uttalandet inför senatens finansutskott.
– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer i senatens finansutskott, enligt New York Times.
EU-kommissionär Cecilia Malmström säger till SVT Nyheter att hon inte vill kommentera uppgifterna förrän de är bekräftade.
Donald Tusk, EU-rådets ordförande, sade vid en presskonferens torsdag kväll efter EU-toppmötet att diskussionen om handel och tullar ska äga rum under kvällen och därefter ska EU:s syn på saken presenteras under fredagen.
Positivt besked
Beskedet möttes med lättnad på flera håll. Swedbanks chefsekonom Anna Breman beskriver beskedet som positivt för Europa.
– Effekterna av de tullar som faktiskt införs, de kommer ju främst att drabba Kina, och ha små effekter på ekonomin. På svensk och europeisk ekonomi kommer de knappt ha några effekter alls, eftersom vi undantas nu på kort sikt och förhoppningsvis även på längre sikt, säger Anna Breman till TT.
Spänd väntan på EU-möte
Det har funnits förhoppningar inom EU om ett undantag från president Trumps aviserade tullar på stål och aluminium. På torsdagseftermiddagen var det spänd väntan på EU-toppmötet i Bryssel på besked om EU skulle undantas eller ej.
– Vi hoppas på det bästa, sade statsminister Stefan Löfven på EU-toppmötet.
Malmström har varit i Washington där hon träffat handelsminister Wilbur Ross och Robert Lightizer.
– Vi hoppas att han kommer att rekommendera president Trump att hela EU ska undantas, men vi vet inte säkert än, sade hon inför EU-parlamentets handelsutskott.
De sex ytterligare länderna som ska undantas är Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Mexiko och Sydkorea.
Tullarna som president Trump vill införa är 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.