En person klädd i traditionell arabisk dräkt står vid en talarpodiet under en presskonferens, med en vattenflaska och ett glas framför sig. Bakgrunden visar Qatars flagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett avtal om vapenvila i Gaza har nåtts vid förhandlingarna i Qatar. Foto: Reuters

Israel och Hamas har nått avtal om vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Qatars premiärminister bekräftar på onsdagskvällen att Israel och Hamas är överens om ett avtal om vapenvila, som ska träda i kraft på söndag.

– Det ser ut som om maktskiftet i Washington på måndag varit en deadline, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Efter 15 månader av ett krig som skakat Mellanöstern och världen tycks nu ett avtal vara i hamn som innebär vapenvila mellan Israel och terrororganisationen Hamas.

I avtalet, rapporterar Reuters, avbryts striderna så att israelisk gisslan kan släppas i utbyte mot palestinska fångar. Avtalet sägs vara uppdelat i tre steg.

Fas ett kan komma att inledas redan på söndag om det godkänns i Knesset.

– Då släpps en tredjedel av den israeliska gisslan och två miljoner Gazabor får återvända till sina hem, säger Stina Blomgren.

Den andra fasen handlar om det framtida styret i Gaza. Här ska resterande gisslan släppas och det ska råda ett hållbart lugn under den här tiden.

Först då kan en tredje fas med återuppbyggnad börja:

– Israel kräver att Hamas inte har någon del i uppbyggnaden av Gaza, frågan är hur det ska gå till, säger Blomgren.

Qatars premiärminister bekräftar på onsdagskvällen att parterna är överens om ett avtal, men att det fortfarande återstår detaljer.

15 månader av krig

Den 7 oktober tog sig Hamasledda terrorister in i Israel och dödade 1 200 soldater och civila i ett blodigt terrordåd och tog hundratals människor som gisslan. Kort därefter kom Israels svar.

Under de 15 månader som kriget har pågått beräknas mer än 46 000 människor ha dödats i Gaza, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

– Det är fantastiskt om de fått till detta. Vi har en situation i Gaza med två miljoner människor som internflyktingar. Vi ska också komma ihåg att Gaza är roten till Libanon och konflikten i hela regionen. Därför är det viktigt att vi får till vapenvilan, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

92 procent av hemmen i ruiner

Förstörelsen av Gaza har varit enorm. Enligt en rapport från FN är 70 procent av all infrastruktur förstörd eller skadad och 92 procent av alla hem är ruiner. FN-organisationen Unctad menar att det inte handlar om årtionden utan århundranden som kommer krävas för att återuppbygga Gaza.

Flera gånger har diskussionerna gått i stå. USA, Qatar och Egypten har setts som nyckelspelare i rollen som medlare.

Den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken har talat om hur det finns en plan redo för Gaza. Han säger att USA vill se en reformerad palestinsk myndighet som med hjälp av internationell hjälp styr Gaza.

SVT sände direkt om vapenvilan. Se sändningen här.

Kvinna med blont hår i en mörkblå skjorta, som pratar eller diskutera i ett studio- eller presskonferenssammanhang. Bakgrunden är suddig med färger i rött och grått, vilket bidrar till en professionell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren kommenterar uppgifterna om vapenvila. Foto: SVT

Reuters: Det här innebär delar av avtalet

• 600 lastbilar med humanitärt bistånd ska transporteras in till Gaza.

• Hamas ska släppa 33 israeliska gisslan.

• Kropparna av de döda gisslan ska överlämnas till Israel

• Israel kommer att frige mellan 990 och 1650 palestinska fångar, av dessa alla barn och kvinnor som fängslats sedan 7 oktober 2023

• Efter den 16:e dagen av vapenvilan ska förhandlingar om nästa fas börja.

• I den tredje föreslagna fasen ska alla friges och återuppbyggnaden av Gaza inledas. Denna process ska övervakas av Egypten, Qatar och USA. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.