Japans tidigare ledare Shinzo Abe död

Uppdaterad
Publicerad

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har skjutits till döds under ett kampanjtal i staden Nara, rapporterar public service-bolaget NHK. En man har gripits och erkänt att det var han som utfört dådet.

Den 67-årige Shinzo Abe höll ett kampanjtal inför det stundande parlamentsvalet när han plötsligt ramlade ihop efter att ha träffats av två skott i halsen och bröstet. Han ska ha tagit sig för bröstet och kollapsat på marken med blodig skjorta, för att sedan falla i medvetslöshet. Enligt räddningstjänsten uppvisade Abe inga livstecken när han fördes till universitetssjukhuset i Kashihara med helikopter.

En misstänkt gärningsman greps snabbt i samband med händelsen och han erkände även dådet under dagen. Han ska vara 41 år och hemmahörande i Nara och ska ha arbetat i den japanska flottan i tre år fram till omkring 2005. Ett skjutvapen, med två pipor och svart tejp, togs från mannen i samband med att han övermannades av polis. Både vittnen och polis beskriver det som ett hemmabyggt vapen.

Avled på sjukhus

Händelsen inträffade på fredagen vid 11.30-tiden, lokal tid. Skadorna var allvarliga och hans yngre bror, försvarsminister Nobuo Kishi, uppgav att Shinzu Abe fått blodtransfusion. Men trots intensiva, livräddande försök avled han på sjukhuset, rapporterar NHK.

Efter dödsbeskedet säger japans premiärminister Fumio Kishida att hans företrädare och vän ledde landet ”med stort ledarskap”.

– Jag bad för att hans liv skulle gå att rädda, men fick ändå detta besked. Det är i sanning beklagligt. Jag saknar ord, säger han på en andra pressträff.

Japanska medier rapporterar, med hänvisning till vittnesuppgifter, att den tidigare premiärministern sköts i ryggen. Det överensstämmer med videofilmer som tidigt spreds från händelsen i sociala medier, där man hör två skott avfyras och en vit rökpuff syns bakom honom.

– Han talade när en man dök upp bakom honom. Efter det andra skottet, rusade folk fram och gav honom hjärt-lungräddning, säger en kvinna till NHK.

Slutspurt inför parlamentsval

Motivet är fortsatt oklart, men det har kommit uppgifter om att gärningsmannen har förhörts och sagt att han var missnöjd med Shinzo Abe och hade för avsikt att döda honom.

Med anledning av händelsen återvände premiärminister Kishida, som likt Abe tillhör Liberaldemokratiska partiet, på fredagen till Tokyo efter att ha varit ute och kampanjat. Han har bett samtliga ministrar att återvända till huvudstaden.

– Vi måste se till att ett fritt och rättvist val genomförs. Under beslutsamheten att aldrig ge efter för våld kommer vi att fortsätta valkampanjen i morgon, säger Kishida.

Politiskt våld är sällsynt i Japan, som har mycket strikta vapenlagar och anses vara ett av världens säkraste länder.

Fakta: Om Shinzo Abe

Shinzo Abe föddes i september 1954 i Japan. Han kommer från en släkt med flera generationer av framträdande politiker.

Abe gjorde snabb karriär inom Liberaldemokratiska partiet (LDP) och valdes till premiärminister 2006. Han blev då den yngste på posten under efterkrigstiden. Efter ungefär ett år förlorade LDP överhusvalet och Abe avgick, officiellt av hälsoskäl.

Abe återvände som premiärminister efter valet i december 2012. Han presenterade en expansiv ekonomisk politik för att stimulera den stagnerade ekonomin, ofta kallad ”Abenomics”.

Till en början uppnåddes önskad effekt, men 2014 gick Japan in i negativ ekonomisk tillväxt. Abe utlyste nyval för att få ett tydligt mandat för sin politik. I valet, i december 2014, fick Abe förnyat förtroende av väljarna, delvis på grund av en splittrad opposition och rekordlågt valdeltagande. Även i det av Abe utlysta nyvalet 2017 befäste han sin position.

Shinzo Abe tillkännagav i augusti 2020 att han av hälsoskäl skulle avgå. Abe hade då suttit längre än någon annan som premiärminister i Japan.

I september samma år efterträddes han som partiledare och premiärminister av Yoshihide Suga.

Källa: Nationalencyklopedin

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.