Mannen, som enligt uppgifter till SVT Nyheter var bosatt i Västsverige och arbetade inom restaurangbranschen, har tidigare dömts till ett drygt sexårigt fängelsestraff i Turkiet för samröre med kurdiska PKK.
I oktober 2015 ansökte mannen om uppehållstillstånd i Sverige. I mars 2020 avslog Migrationsverket ansökan och mannen överklagade då beslutet till migrationsdomstolen. I februari 2021 avslog domstolen överklagan och efter att ha påträffats i en trafikkontroll fördes mannen den 24 november 2022 till Migrationsverkets förvar. Enligt Polismyndigheten verkställdes utvisningen av mannen samt ytterligare en person under fredagen.
– Jag talade senast med honom i torsdags kväll. I går morse försökte jag ringa honom under flera timmar, men fick inget svar. På kvällen nåddes jag av att utvisningen hade verkställts. Det är fruktansvärt. Det berör inte bara honom, det berör framför allt svenska demokratin och mänskliga rättigheter, säger mannens juridiska ombud Abdullah Deveci till TT.
Även den andre mannen har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.
”Beskrivs som en framgång”
Mannen greps av turkisk polis efter ankomsten, rapporterar den turkiska tv-kanalen NTV. Överlämnandet har fått stort genomslag i turkiska medier där bilder från gripandet publicerats.
– Det beskrivs som en stor framgång för den turkiska regeringen och som att man lyckats att få Sverige att gå med på en eftergift i samband med den svenska Natoansökan, säger SVT:s korrespondent Tomas Thorén.
Ett av Turkiets krav för att låta Sverige bli medlem i försvarsalliansen Nato är att personer som befinner sig i Sverige och som anses vara ett hot mot Turkiets säkerhet utlämnas. I våras cirkulerade en lista med 33 namn, vilka av Turkiet beskrivs som terrormisstänkta personer. Mannen som nu utvisats var inte med på den listan.
Ministern: ”Ett utvisningsärende”
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) bekräftar att det handlar om ett utvisningsärende där en individ fått avslag på sin asylansökan.
– Regeringen har ingen roll i den process som omfattar prövningar av asylansökningar. Det innebär att regeringen eller ett enskilt statsråd inte får ingripa eller påverka ansvariga myndigheter eller domstolar i deras handläggning av enskilda ärenden.
Vet du mer? Tipsa SVT Nyheter på svtnyheter@svt.se.