SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om Tim Walz som enligt uppgifter kan bli Kamala Harris vicepresident

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om Tim Walz – som enligt uppgifter kan komma att bli Kamala Harris vicepresident Foto: SVT Direkt/TT/Stephen Maturen

Tim Walz blir Kamala Harris parhäst

Uppdaterad
Publicerad

Efter mycket spekulationer om vem som ska bli Demokraternas vicepresidentkandidat för USA-valet meddelar nu Kamala Harris att hon har valt Minnesotas guvernör Tim Walz.

”Vi kommer att bygga ett mäktigt partnerskap, vi kommer att bli ett bra lag”, skriver Harris på Instagram.

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris har valt guvernören från Minnesota, Tim Walz, som sin vicepresidentkandidat.

”En av de sakerna som talade för Tim är hans djupa övertygelse om att kämpa för medelklassfamiljer. Det är personligt”, skriver hon på Instagram.

USA-val 2024

Att Harris skulle utse Walz till sin parhäst var inte självklart. Enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi fanns det andra kandidater som skulle kunna hjälpa Harriskampanjen.

– Frågan var ju om hon skulle välja en kandidat från Minnesota som ju inte benämns som en av vågmästarstaterna, säger Youcefi.

– Den enskilt viktigaste delstaten att vinna för demokraterna är Pennsylvania. Därför trodde många att det skulle bli Josh Shapiro, en populär guvernör i Pennsylvania.

Attackyta för Trump

Tim Walz är en tämligen okänd kandidat bland de breda väljarlagren, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

– Den stora risken Kamala Harris tar nu är att Walz är en politiker som ligger ganska långt ut på vänsterskalan. Och det är precis den attackytan som Donald Trump vill se.

Och Kamala Harris val får snabbt kritik från Donald Trumps håll.

”Precis som Kamala Harris är Tim Walz en farlig liberal extremist”, säger Karoline Leavitt, Trumps kampanjpressekreterare, enligt The New York Times.

Varit i skymundan

USA-kännaren Andreas Utterström sa tidigare i dag i SVT:s morgonstudio att Tim Walz är en mäktig person inom Demokraterna som stått lite i skymundan under Bidens kampanj, men som nu fått mer uppmärksamhet sedan Harris tog över.

Han beskriver även Waltz som en person med lite ”folklig jävlar anamma-populism” som Demokraterna tidigare saknat.

– Jag tror att det har varit befriande för många. Han är väldigt skicklig i media och känns lite ny och fräsch trots att han är en rutinerad politiker i 60-årsåldern, tillägger Utterström.

Utterström påpekade också att valet av Tim Walz kan väcka kritik eftersom han är en politiker som befinner sig långt ut på vänsterkanten.

Se hela SVT:s livessändning om det möjliga valet av Tim Walz här.

Vem är Tim Walz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är vicepresidentkandidaten Tim Walz? – Här är allt du behöver veta om Minnesotas guvernör som blir Kamala Harris parhäst i USA-valet 2024. Foto: David Muse/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet