Tysklands förbundskansler Olaf Scholz pratar i telefon, bilden är tagen genom ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz fångad på bild inför mötet i Berlin under onsdagskvällen. Foto: JOHN MACDOUGALL

Regeringskris i Tyskland – regeringen faller

Uppdaterad
Publicerad

Det är regeringskris i Tyskland efter att Scholz har avskedat finansminister Christian Lindner (liberala FDP).

Anledningen ska vara att regeringspartierna, trots ett långt krismöte under onsdagskvällen, inte lyckats komma överens om hur ett hål på 60 miljarder euro ska täppas till.

– Den tyska regeringen har fallit, säger Christoffer Wendick Europakorrespondent.

Under onsdagskvällen ska de tre regeringspartierna Socialdemokraterna, liberala FDP och De gröna suttit i ett krismöte för att försöka rädda den så kallade trafikljus-koalitionen.

Under en presskonferens efter mötet uppgav förbundskansler Olaf Scholz att han har avskedat finansminister Christian Lindner.

I mötet som hölls på onsdagskvällen ska han ha lagt fram ett förslag där han ville skapa ett reformutrymme genom att låna pengar. Enligt Scholz visade finansministern ingen vilja att genomföra några förslag som han lagt fram och agerade inte efter allmänhetens bästa utan efter sitt partis bästa.

– Det finns ingen tillit för något framtida samarbete med Lindner, säger Scholz.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelar att han har avskedat finansminister Christian Lindner. Foto: Reuters

Kommer kalla till misstroendeomröstning

Under presskonferensen uppgav Scholz att han kommer kalla till en misstroendeomröstning 15 januari.

– Röstar de ner honom och hans regeringen blir det nyval i mars istället för det ordinarie valet som skulle hållas i september, säger Christoffer Wendick.

Det innebär att han styr i en minoritetsregeringen tillsammans med De gröna. Det är mycket ovanligt i tysk politisk historia.

– Regeringen har krisat flera gånger förr men aldrig varit så här nära randen till undergång. Partierna vill egentligen inte regera ihop, det trivs inte med varandra men har hittills fruktat nyval och väljartapp mer. Ikväll kan bli sista akten i det här dramat, säger Christoffer Wendick Europakorrespondent.

Partierna oense om lån

De tre partierna är djupt oeniga om hur landets näringslivspolitik ska utformas för att få igång de tyska ekonomiska hjulen igen.

Den tyska regeringen har haft ett hål på 60 miljarder euro. Det ska ha skapat stridigheter mellan de tre partierna i diskussionerna om hur de ska få balans i budgeten för nästa år.

Medan socialdemokraterna och de gröna velat låna mer pengar har liberalerna stretat emot och istället velat spara in på bidrag och statliga subventioner.

Tidigare under dagen har landets president Frank-Walter Steinmeier träffat partiledarna för de två största partierna, socialdemokraternas Olaf Scholz och kristdemokraternas Friedrich Merz för att diskutera den politiska krisen.

– Nu väntar vi på vad de andra inblandade kockarna i denna soppa har att säga, säger Wendick.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent: ”Ett stort nederlag för Olaf Scholz Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.