Finlands president Alexander Stubb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den finske presidenten har underrättat Ulf Kristersson om attacken. Foto: WILL OLIVER

Uppgifter: Ukrainsk attack mot rysk flygbas nära finska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen ska den ryska flygbasen Olenja på Kolahalvön ha attackerats av ukrainska drönare, enligt en källa inom Ukrainas underrättelsetjänst till Kyiv Independent.

Flygbasen är lokaliserad mindre än 20 mil från den finska gränsen.

– Nu måste vi bara vänja oss vid att vi har ett krig vid våra gränser, säger Finlands president Alexander Stubb till finsk media.

Attacken ska ha varit en av tre mot ryska objekt djupt in på ryskt territorium och ska ha skett under morgontimmarna på lördagen, enligt källan till Kyiv Independent.

I attacken mot flygbasen Olenja, som ligger söder om staden Murmansk, ska ett strategiskt bombflygplan av modellen Tu-22M3 ha skadats. Det framkommer inte om det helt förstörts.

Kriget i Ukraina

Flygbasen är även lokaliserad mindre än 20 mil från Finlands nordöstra gräns och ungefär 38 mil från den svenska gränsen. Uppgifterna har inte bekräftats ännu, men den finska presidenten Alexander Stubb kommenterar händelsen för finsk media under OS i Paris och säger:

– Det grundläggande budskapet är att vi inte har någon anledning att oroa oss i Finland. Vi har situationen under kontroll och kan reagera. Vi har varit i kontakt med Sveriges statsminister om attacken och hur vi kommer att reagera, skriver Illta Sanomat.

– Vi måste också vänja oss vid att Ukraina måste använda alla medel för att vinna det här kriget. Och Ryssland fortsätter med hybridattacker. Låt oss vara lugna och alerta. Vi har inget att oroa oss för, fortsätter han.

I en kommentar till SVT skriver Ulf Kristerssons pressekreterare:

”Statsministern delar Finlands presidents grundläggande budskap att det inte finns skäl till oro. Vi har krig i vårt närområde och vi följer utvecklingen noga”.

”Sverige har tät kontakt med våra grannländer, inte minst med Finland om säkerhetsläget”.

Uppgifterna följs även noga på den norska sidan.

– Som vanligt håller vi ett vakande öga på vad som händer i våra närområden. Vi har alltid en militär närvaro i och runt Norge, och detta förändrar ingenting, säger norska försvarsmaktens talesperson Hanne Olafsen till Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet