Amerikaner bör inte resa till Kuba på grund av risken för att råka ut för ”health attacks” när man bor på hotell i landet, enligt USA:s utrikesdepartement. USA slutar också tills vidare att utfärda visum på plats i Kuba och kallar hem en stor del av personalen som jobbar på den amerikanska ambassaden i Havanna.
Förbindelserna upprätthålls
Beslutet har fattats av utrikesminister Rex Tillerson, sedan han och president Donald Trump övervägt att helt stänga USA:s ambassad i Havanna, säger högt uppsatta källor inom den amerikanska administrationen till AP. Nu kallar man hem all ”icke nödvändig” personal men bryter inte förbindelserna helt.
– Vi kommer att upprätthålla våra diplomatiska relationer med Kuba och vårt arbete i Kuba kommer fortsatt att föras inom ramen för vår nationella säkerhet och amerikansk utrikespolicy, säger Tillerson enligt AFP.
Oförklarliga hälsoproblem
Bakgrunden är de mystiska ”attacker” som tros ha riktats mot amerikanska diplomater i landet och orsakat oförklarliga hälsoproblem. Bland annat har flera personer som arbetat vid USA:s ambassad drabbats av kroniska hörselskador, talsvårigheter och symptom som påminner om hjärnskakning.
De drabbade berättar om hur de känt vibrationer och vissa läten, oftast nattetid. Hittills rör det sig om 21 fall, och i några har även diplomaternas familjer drabbats.
Riskabla hotell
Ännu så länge finns dock inga rapporter om att ”vanliga” turister drabbats, men nu varnar alltså amerikanska myndigheter för att även dessa riskerar att råka illa ut när de bor på hotell.
– Kuba har sagt till oss att man kommer att fortsätta undersöka dessa attacker, säger Tillerson och tillägger att USA kommer att samarbeta med Kuba i fallet.
”Akustiska attacker”
De mystiska hälsoproblemen började förekomma strax innan årsskiftet. Amerikanska myndigheter tror att de drabbade utsatts för någon form av ”akustiska attacker”. Det ska ha skett inom ambassadområdet men även på vissa hotell. Misstanken är att att de utförts med hjälp av maskiner som sänder ut ljud med frekvenser som inte kan uppfattas av det mänskliga örat.
Kuba förnekar inblandning
Trots att inga direkta anklagelser förts fram har Kubas regering förnekat all inblandning i händelserna. Amerikansk personal har i åratal hävdat på att de utsatts för olika typer av trakasserier från kubanska myndigheter, men sedan de diplomatiska förbindelserna mellan länderna återupptogs 2015 har klagomålen minskat. Sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president i vintras har dock relationen mellan länderna börjat försämras igen.