USA:s justitiedepartement har begärt information om Brasiliens köp av det svenska stridsflygplanet Gripen E/F. Foto: Christine Olsson/TT

USA begär information från Saab om Brasiliens Gripen-köp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitiedepartement har begärt information om Brasiliens köp av det svenska stridsflygplanet Gripen E/F, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kontraktet mellan Saab och Brasiliens regering signerades redan 2014 och det ska röra sig om 36 stridsflygplan av typ Gripen E/F för landets flygvapen.

Nu har Saab North America, ett amerikanskt dotterbolag till Saab mottagit ett föreläggande från USA:s justitiedepartement som begär information om köpet.

– Saab avser att följa begäran att lämna information och att samarbeta med USA:s justitiedepartement i detta ärende, skriver företaget i pressmeddelandet.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver Mattias Rådström, presschef på Saab:

– Vi har ingen detaljerad information om vad ärendet gäller annat än att det rör Gripen-affären till Brasilien.

Effekten på nyheten om ärendet blev omedelbar för Saabs aktiekurs, som föll 6,38 procent under torsdagen.

Upphandlingen har utretts tidigare

Enligt Saab har både svenska och brasilianska myndigheter tidigare utrett delar av upphandlingen. Dock har samtliga utredningar avslutats utan utan att påvisa att Saab agerat felaktigt.

– På grund av sekretess har Saab inte möjlighet att kommunicera något ytterligare avseende detta. Vårt fokus är att fortsätta våra leveranser till Brasilien utifrån det kontrakt vi har, skriver Mattias Rådström till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.