Att USA planerar att dra ned sin militära närvaro i Tyskland är känt sedan tidigare, men det är först nu försvarshögkvarteret Pentagon anger omfattningen. Av de närmare 12 000 soldaterna som ska lämna Tyskland kommer drygt hälften att återvända till USA. Övriga kommer att stationeras i andra Natoländer, som Belgien, Italien och Polen. Kvar i Tyskland blir omkring 25 000 amerikanska soldater.
”Åker snålskjuts på Nato”
Beslutet att ta hem trupp från Tyskland ligger i linje med president Trumps löften att minska USA:s militära engagemang i omvärlden. Samtidigt säger Trump att neddragningen åtminstone delvis beror på Tysklands ovilja att bidra tillräckligt till Nato ekonomiskt.
Enligt försvarsminister Mark Esper är omfördelningen tänkt att stärka Natos närvaro i Svarta havsregionen.
”Jag är säker på att alliansen stärks av detta”, säger försvarsministern enligt New York Times. Esper tillägger att de första förflyttningarna kan ske redan om några veckor.
Säkerhetspolitisk hörnsten
USA har i dag totalt 47 000 militärer och civil personal stationerad i Tyskland. USA:s truppnärvaro där har av väst setts som en säkerhetspolitisk hörnsten under hela efterkrigstiden. Tyskland är också en knytpunkt för amerikanska operationer i Mellanöstern och Afrika. Genom att flytta trupper från Tyskland till länder i Östeuropa vill USA samtidigt skicka signaler till Ryssland att man finns kvar i området, redo att stå emot en rysk aggression.
Riskerar gå om intet
Beslutet att dra ned på närvaron i Tyskland har mötts av kritik inte bara från Natohåll utan också inifrån Trumps egna politiska led. 22 republikanska kongresspolitiker skriver, enligt nyhetsbyrån AP, i ett brev till presidenten att beslutet är ”en gåva till Ryssland” och hotar USA:s nationella säkerhet.
Omfördelningen av trupp kommer att kosta USA miljardtals dollar och ta flera år att genomföra. Hela planen riskerar dessutom att gå om intet om Donald Trump förlorar mot demokraten Joe Biden vid valet i november.