• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fed-chefen Jerome Powell på presskonferens

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fed-chefen Jerome Powell Fed meddelar att styrräntan lämnas oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent. Foto: Jim Lo Scalzo

USA: Fed lämnar styrräntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Fed lämnar styrräntan oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent för fjärde gången i rad.

Amerikanska Federal Reserve lämnade på onsdagen styrräntan oförändrad i intervallet 5,25 till 5,5 procent. Det meddelade centralbanken i ett pressmeddelande.

Beskedet var väntat, både enligt marknadens förväntningar och experter. Räntan ligger därmed kvar i intervallet för fjärde gången i rad.

– Givet hur starkt ekonomin har fortsatt utvecklas är Fed inte under press att sänka räntan för att stötta ekonomin, utan frågan är hur länge man ska låta räntan ligga kvar på den här åtstramade nivån i ett läge där inflationen ändå ganska snabbt ser ut att röra sig nedåt mot målet på 2 procent, säger hon, säger SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman till TT.

”Mer bevis”

Precis som i Sverige har den USA:s centralbank ett inflationsmål på 2 procent. I december uppgick inflationen till 3,4 procent, vilket kan jämföras med toppen på 9,1 procent i juli 2022.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) behöver se mer bevis på att inflationen fortsätter innan det är aktuellt med en räntesänkning, enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman

Nästa Fed-möte hålls i mars, men Kopelman tror att det dröjer till mötet därefter, i maj, innan en sänkning sker.

– Man ska inte utesluta mars beroende på hur data kommer in, men vårt huvudscenario är att man väntar till maj.

Svenskt beskedet

På torsdag är det Riksbankens tur att lämna sitt räntebesked. Feds besked är en positiv signal för Riksbanken, men dess fokus är framför allt riktat mot Europeiska centralbanken (ECB).

– ECB:s retorik är att man inte ska springa för fort på lättnader. Oron från Riksbankens sida är att om man skulle börja sänka innan ECB gör det så finns det risk att kronan hamnar under press igen, vilket kan innebära problem ur inflationssynpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.