– Om Trump går vidare och utesluter Sydafrika från frihandelsavtalet AGOA riskerar det att få enorma konsekvenser, säger statsvetaren William Gumede till SVT.
Trump undertecknade en presidentorder som erbjuder asyl i USA för afrikaanstalande vita sydafrikaner som han menar utsätts för ”statligt sanktionerad rasdiskriminering”. Den sydafrikanska regeringen antog nyligen ”Expropriation Act 13”, en lag som möjliggör konfiskering av privatägd mark utan ersättning.
”Omoraliskt”
Trump hävdar dock att lagen riktar sig mot den vita minoriteten och beskriver den som ”orättvis och omoralisk”. Som en del av åtgärderna har Trump beslutat att prioritera humanitär hjälp och flyktingmottagning för afrikaanstalande vita sydafrikaner.
Historiska orättvisor
Syftet med lagen är, enligt Sydafrikas regering, att hantera historiska orättvisor i landet. Stora arealer av den bördiga jordbruksmarken ägs och brukas av vita bönder. Man menar också att Trump misstolkar den nya lagen eftersom den riktar in sig på outnyttjad mark och att man inte har för avsikt att driva verksamma bönder från sina gårdar.
”Inte låta oss mobbas”
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har reagerat på Donald Trumps beslut att frysa biståndet till landet.
– Vi är ett uthålligt folk och tänker inte låta oss mobbas, sa Ramaphosa vid en presskonferens nyligen.
Men översyn av USA:s bistånd till Sydafrika är inget nytt. När stora delar av världen tog avstånd från Rysslands invasion av Ukraina valde Sydafrika i februari 2023 att genomföra en stor gemensam militärövning med Ryssland. Det ledde till kritik från amerikanskt håll.
ANC agerar emotionellt
Statsvetaren Willian Gumede menar att Sydafrika nu får betala för en antiamerikansk politik.
– Det här kom inte Trump på över en natt. ANC har öppet kritiserat USA länge och samtidigt vänt sig till länder som Ryssland, Iran och Kina. Man gör det av historiska och politiskt emotionella skäl. Ekonomiskt är vi långt mer beroende av USA, säger Gumede.